Segít a pécsi egyetem

A Fogd a Kezem Alapítvány az idei tanév folyamán szemeszterenként négy, összesen nyolc alkalommal a Pécsi Tudományegyetem négy karával együttműködve olyan előadássorozatot indít, amely a társadalmilag sérülékeny csoportok megerősítését szolgálja.

hirdetés

Az Alapítvány értelmi sérült fiatal felnőttek fejlesztését, gondozását végzi, konkrétan az ő problémáik állnak az előadások fókuszában. A témákat interdiszciplináris és holisztikus megközelítésben kívánják föltárni. Az előadásokra egyetem hallgatókat, oktatókat, segítő szakembereket, értelmi sérült fiatalokat, valamint a szüleiket, hozzátartozóikat várják.

A Szabadegyetem egyenlő hozzáférési lehetőséget teremt szülőnek, érintettnek, szakembernek egyaránt, általa a résztvevőkben a pozitív cselekedeteikhez szükséges képességeket és a cselekvésbe, azok eredményeibe vetett hitüket erősítik meg. A fiatalokat saját egyéni és közösségi fejlődésük érdekében segítik a felelősségvállalásban és feladataik, céljaik, cselekedeteik tervezésében.

A Szabadegyetem szeptemberi 27-ei kilenc órakor kezdődő, első kurzusa a pszichológia, melynek címe: Hogyan változik a család, ha sérült gyermek érkezik? Helyszíne a PTE BTK Pszichológia Intézete.

A témakörök között szerepelnek az értelmi sérült fiatalok felnőtté válásának problémái, sérült gyermek születése miatti trauma, és ennek következményei, a családnak, mint rendszernek a változása a fogyatékos gyermek születése következtében, a testvérek a megváltozott helyzetben, normalizáció, integráció, vagy túlóvás, és elkülönülés, tudatos felkészítés a felnőtt, segített önálló életre.

Program:
8.45 – 9.00 Regisztráció
9.00 – 9.20 Hoffmann Judit: Bevezető
9.30 – 11.30 Párhuzamos program:
Szvacsekné Jahn Margit, Futár Judit: Workshop fogyatékossággal élő fiatalokkal
Keszericéné Rab Jolán: Workshop szakemberekkel, szülőkkel és hallgatókkal
12.45 – 16.00 Katona Krisztina: Közösségi (integrált) festés MURAL PAINTING módszerrel

Jelentkezés: futar.judit@fogdakezemalapitvany.hu