Segíti a vállalkozásokat a város

Pécs minden tőle telhető segítséget megad azoknak a vállalkozásoknak, amelyek hozzá fordulnak, legyen szó az eljárások gyorsításáról, kedvezményes árú ingatlanokról, vagy akár arról, hogy a város tulajdonosként társuljon a cégekbe – mondta Páva Zsolt polgármester egy fórumon.

hirdetés

Munkaerő-piaci kiállítást és szakmai napot tartott a munkaügyi központ szerdán a Tudásközpontban. A rendezvény célja az volt, hogy a látogatók keresztmetszetet kapjanak Pécs, illetve Baranya megye legjelentősebb vállalatairól, munkáltatóiról, megismerkedjenek azok profiljával, munkaerő-igényeivel. A kiállításon összesen 22 standon várták az érdeklődőket a helyi foglalkoztatók.

A rendezvény keretében „A helyi gazdaság és a foglalkoztatás fejlesztésének lehetőségei” címmel szakmai fórumot is rendeztek. Ezen Páva Zsolt polgármester tartott előadást a város által kínált lehetőségekről, a Pécsre érkező cégekkel kapcsolatos kedvezményekről, az önkormányzat helyzetéről.

Mint azt a polgármester elmondta, bár Pécs nincs könnyű anyagi helyzetben, így nem képes jelentős forrásokat mozgósítani a vállalkozások fejlesztésére, minden tőle telhetőt megtesz a foglalkoztatottság növelése érdekében. Kijelentette: az önkormányzatnál szemléletváltozás történt az utóbbi időszakban, így a piacról érkező társaságokat kiemelten igyekszik rendelkezésre álló eszközeivel támogatni.

Szólt arról, hogy a város vezetői jó kapcsolatot ápolnak a kormánytagokkal, ami egy-egy nagyobb vállalat ide települését is befolyásolhatja. Példaként mondta el, hogy a Flextronics Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter közbenjárását követően döntött a pécsi gyártóbázis létrehozása mellett, ahogy a kínai Huawei is kormányzati közbenjárásra helyezi Pécsre európai elosztó-központját.

Páva Zsolt megjegyezte: a város maga is segíti, hogy a nagyobb társaságok, gyárak nálunk tudjanak gyökeret verni. Példaként emlékeztetett rá: a város résztulajdonába került egy 165 hektáros ipari park, amelyet egy osztrák befektetői csoporttal közösen fejleszt Pécs. Ezzel is jelezni kívánták, hogy városunkban elmúlt a vagyonfelélés időszaka, s a vagyon hasznosításában, fialtatásában eltökélt a város.

A polgármester elmondta: nemcsak az ipari parkban, hanem a város szinte minden pontján igyekszik Pécs ingatlanokat biztosítani a városba érkező cégeknek. Ezzel kapcsolatban hajlandó a kedvezmények nyújtására, nyitott bármilyen tárgyalásra, az engedményekre. „Aki hozzánk jön, számíthat rá, hogy kiszolgáljuk, partnerei leszünk fejlesztéseiben, s akár a vállalkozásába is beszállunk valamilyen módon” – így a polgármester.

Páva Zsolt elmondta: a cégeknek, bármilyen bürokratikus problémával forduljanak is a városhoz, minden segítséget megadnak, így akár az engedélyezési eljárások felgyorsítását is. A városvezető reményét fejezte ki, hogy a jövőben sikeresen, s vállvetve lesz képes Pécs és a helyi vállalkozások felvenni a harcot a válság ellenében.