Sellyei éhségmenet

Újra útnak indult az éhségmenet Budapestre, ezúttal Sellyéről. A “Munkát, kenyeret!” tiltakozó akcióhoz főleg helyi, közmunkásokból álló csoport csatlakozott. Nyakó István szocialista országgyűlési képviselő azt mondta: többek között a közmunkások bérének növelését akarják elérni. A FIDESZ helyi képviselői étellel megrakott kosarat akartak átadni Nagy Attilának, de nem kért – idézem – a “kegyelemkenyérből”.

hirdetés

Két tucat, zászlókat lengető demonstráló gyűlt össze az ormánsági település főterén, Sellyén. Innen indult az az éhségmenet, amelyik február 11.-re, azaz a tavaszi ülésszak kezdetére akar Budapestre érni.

-Munkát, kenyeret zászlót tartok a kezemben, mellyel egy csendes demonstrációt hajtunk végre Sellyétől Harkányig – nyilatkozta egy tiltakozó.

A menethez a tervek szerint több helyszínen csatlakoznak majd. Napi 30 kilométert gyalogolnak. Nyakó István szocialista országgyűlési képviselő azt mondta:  a közmunkások bérének emelését, igazságosabb közteherviselést, a munka törvénykönyve, valamint az elmúlt két évben hozott szociális tárgyú jogszabályok felülvizsgálatát is szeretnék elérni.

Nyakó István elmondta: “Messze nem arról van szó, hogy csak a Közmunkás Szakszervezet igényeit kéne kielégíteni, ugye 60 ezer 200 forint volt 2010-ig a nettó munkabérük, tavaly 47 ezer. 13 ezer 200-t vettek ki a zsebükből, egyik szféra sem szenvedett ilyen bérveszteséget.”

Miklós József, a Baranya Megyei Közgyűlés Ormánságért felelős tagja szerint az elmúlt években az Ős-Dráva projekt keretében több mint 400 embernek adtak a térségben munkát, ezért nem érti a tüntetőket.

-Elindult egy Start munkaprogram, ami azt a célt szolgálja, hogy mindenkinek legyen munkája – tudtuk meg  Miklós Józseftől, Baranya Megyei Közgyűlés Ormánságért felelős tagjától.

A FIDESZ helyi képviselői megrakott kosárral készültek. De azt nem vette át a demonstrálókat vezető Nagy Attila, Sellye polgármestere.

Úgy nyilatkozott, hogy a kegyelem kenyérből nem kérnek az ott jelenlévők.

Az első, munkanélküliekből álló tiltakozó menet tavaly február 6-án indult el Miskolcról a fővárosba ugyanezen céllal, “de nem változott semmi” – mondta Nyakó István. Ezért indultak újra útnak.

 

Hirdetés