Sertéságazat: kutatási háttér kell

Átadják magukat nekünk

Kutatási háttér nélkül elképzelhetetlen a magyar sertéságazat versenyképessége – a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) közleménye szerint ezt hangsúlyozta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a herceghalmi sertés teljesítményvizsgáló állomás hétfői átadásán.

hirdetés

A miniszter kiemelte: a létesítmény a magyar sertésstratégia megvalósítását szolgáló legfontosabb intézmények egyike. A kormány segítségével a vidékfejlesztési tárca költségvetéséből létrehozott tudományosan akkreditált laboratórium megfelel a XXI. század követelményeinek.

A VM szerint Fazekas Sándor hangsúlyozta: 2010-ben minden mezőgazdasági ágazat romokban hevert. A kormány rendbe tette az agráriumot. A sertéságazatban volt a legnehezebb dolguk, mert a baloldali kormányok idején kiürültek az állattartó telepek, megszűntek a vágóhidak – fogalmaztak a közleményben.

A miniszter emlékeztetett: a jelenlegi kormány 1,6 milliárd forintot biztosított a sertésstratégiára, kizárólag nemzeti forrásból. Az elmúlt években stabilizálódott a sertéslétszám, s megnőtt a minőségi prémium élelmiszerek iránti kereslet is – írták a közleményben.