Sérülhetnek a jogaik

Szabó Máté alapjogi biztos szerint sérülhetnek a mozgáskorlátozott-igazolvánnyal parkolók jogai, mivel a parkolási társaságok jogszabályi felhatalmazás nélkül korlátozzák az igazolvány bemutatását.

hirdetés

A biztos hivatalának csütörtöki, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a biztos kezdeményezi, hogy ne lehessen mozgáskorlátozottat megbüntetni azért, mert elfelejti kitenni vagy rosszul teszi ki a szélvédő mögé az igazolványt, majd később bemutatja.

Egy panaszos a Szabó Máténak írt beadványában azt írta, egy hónapban csak egyszer lehet utólag bemutatni az igazolványt. A biztos megállapította, hogy nincs olyan jogszabály, amely alapján csak havonta egyszer lehetne utólag bemutatni a mozgássérült-igazolványt, ezt a korlátozást – amely sérti a jogbiztonságot – a társaság alakította ki.

Az ombudsman emlékeztetett korábbi jelentésére, amelyben kezdeményezte a mozgáskorlátozott-igazolvány utólagos bemutatására vonatkozó keret- és részletszabályok kidolgozását. Mivel ez még nem történt meg, Szabó Máté ismét felkérte a nemzeti fejlesztési minisztert a jogszabályok kidolgozására.