Sikeres volt a tárgyalás

Eredményes tárgyalást folytattak a múlt héten a Szemem Fénye Alapítvány vezetői az Emberi Erőforrások Minisztériumában. A megbeszélés fő témája az Alapítvány elmúlt időszakán kívül az otthoni gyermekhospice ellátásuk finanszírozása volt, közölte az alapítvány.

hirdetés

Az Egészségügyért Felelős Államtitkári Kabinetet vezető dr. Beneda Attilát tájékoztatta Gyura Barbara az alapítvány eddigi munkájáról és jövőbeli terveiről. A kabinetfőnök úrral a gyermekhospice magyarországi helyzetét tekintették át az alapítvány munkatársai. Megállapodás született arról, hogy az októberi, pécsi látogatása alkalmával dr. Beneda Attila az első hazai gyermekhospice ház, a Dóri Ház életébe is betekintést kap.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár Dél-dunántúli Területi Hivatalához, dr. Sebestyén Andor igazgató úrhoz már benyújtotta a Szemem Fénye Alapítvány a gyermekhospice ellátásra vonatkozó finanszírozási kérelmét. Ebben az esetben nem arról van szó, hogy újabb pénzösszegeket kell a területre átcsoportosítani, hanem a hospice ellátásra elkülönített keretösszegből kér az alapítvány az otthoni gyermekhospice számára juttatást. Információk szerint a havi ápolási napokra jutó pénz 90 százalékát használják fel ténylegesen az erre jogosult szervezetek, a megmaradó tíz százalék is óriási segítséget jelent az otthoni gyermekhospice ellátás működtetéséhez.

A Szemem Fénye Alapítvány benyújtotta az otthoni gyermekhospice szolgálat finanszírozási kérelmét az államtitkárságra is. A tervek szerint Pécsett és 100 kilométeres körzetében az alapítvány segíti majd az otthoni ápolást, beleértve az életvégi ellátást. Ígéretet kapott a szervezet arra, hogy az államtitkárság érdemben megvizsgálja a finanszírozás kérdését.

A Szemem Fénye Alapítvány 2010 óta végzi állandó, központi támogatás nélkül a gyermekhospice ellátást. A kifogástalan munka elismerését jelzi, hogy önálló szakmai kóddal rendelkezik ma már a gyermekhospice, s az államtitkárság ajánlólevéllel segíti az alapítvány kapcsolatfelvételét reménybeli partnereivel.