Sikeresen vetették be a jégtörőket!

Dálya, 2017. január 19. A magyar Jégtörõ XI. hajó a Dunán a horvátországi Dálya térségében 2017. január 19-én, miután áttörte az utolsó jégdugót is a mintegy tizenegy kilométeres jégtorlaszból. Óriási károkat okoztak a Dunán úszó jégtáblák a Duna horvát-szerb szakaszán, ezért a jégdugók feltörésére Magyarország két jégtörõ hajót küldött a térségbe január 16-án, majd január 19-án két nagyteljesítményû jégtörõt, a Széchenyit és a Jégtörõ VII-est is elindították. MTI Fotó: Molnár Edvárd

Látványos videón rögzítették, hogy a magyar hajók áttörték a Duna jegét. Magyarország két hajót is küldött a dályai szakaszhoz, hogy az ott kialakult helyzeten segítsenek – számolt be róla a Mohácsi Újság.

hirdetés

A magyar határtól mintegy 80 kilométerre számolták fel a torlaszt a magyar hajók, ami még szerb-magyar-horvát közös érdekeltségű terület.

Íme a videó, amit a Szívem csücske Mohács Facebook-oldal készített:

Az akció egyébként nem volt veszélytelen, hiszen a Jégtörő XI. annak ellenére ment át sikeresen Magyarország felől a torlaszon, hogy a kísérőhajó átmenetileg a jég foglya lett. A torlasz alá érkezve megkezdte a bontását, így a lebontott jégtorlaszdarabokat a folyó már el tudta vinni. Ez pedig lehetővé tette a torlaszon egy szabad folyosó kialakítását, ezen keresztül a Jégtörő VI. hajót is ki tudták szabadítani – írja az újság.

Miután a műveletet sikeresen befejezték tovább is irányították a jégtörőket Belgrád térségébe.