Simon-ügy: újabb csavar jöhet

Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága kedden zárt ülés keretében megvizsgálja Simon Gábor volt MSZP-elnökhelyettes korábbi nemzetbiztonsági ellenőrzéseinek ügyét – közölte Molnár Zsolt, a testület szocialista elnöke hétfőn az MTI megkeresésére.

hirdetés

A Magyar Nemzet múlt pénteken írt arról, hogy Simon Gábort az egykori Nemzetbiztonsági Hivatal 2008-ban és 2009-ben is C típusú ellenőrzésnek vetette alá, ám a lap információi szerint a volt képviselő, munkaügyi államtitkár az anyagi helyzetéről kitöltött kérdőíven egyszer sem tüntetett fel külföldön vezetett bankszámlát.

Németh Szilárd a nemzetbiztonsági bizottság fideszes alelnöke aznapi sajtótájékoztatóján ezt úgy értékelte, hogy Simon Gábor “a C típusú vizsgálatában is hazudott”, s bejelentette: kezdeményezte a nemzetbiztonsági bizottság összehívását. Németh Szilárd azt mondta: a bizottság ülésén megnéznék az összes dokumentumot az ügyben, meghallgatnák a jelenlegi, szükség esetén pedig a korábbi nemzetbiztonsági vezetést is – Laborc Sándort és Balajti Lászlót -, valamint a titkosszolgálatokért felelős akkori minisztereket, Szilvásy Györgyöt, Ficsor Ádámot és Juhász Gábort. Kérdés ugyanis, hogy “vajon Simon Gábor ügyét is intézhették-e elvtársi körben” – fogalmazott.

Molnár Zsolt, a testület szocialista elnöke elmondta: a testület kedden délelőtt ül majd össze, ahol az ukrajnai helyzet mellett, az alelnök kezdeményezésére a Simon-ügy C típusú átvilágításhoz kapcsolódó részével is foglalkoznak majd.