Skandinávia a Klimo Könyvtárba költözik

Április 29-én, kedden rendezik az Irány Észak! Epizódok Skandinávia történetéből című konferenciát és a hozzá kapcsoló kiállítás megnyitóját.

hirdetés

A konferencia 11 órakor kezdődik az Egyetemtörténeti Múzeum (Szepesy I. utca 3.) Studiolo termében, a levezető elnök Prof. Dr. Sashalmi Endre lesz.

Nagy Noémi a Reykjaviki Egyetemről, Út a világok között, A világfától a keresztig. Hogyan került a világfa az óészaki kozmológia középpontjába? című előadása nyitja a sort, majd Gyönki Viktória (ELTE BTK TTI) A középkori Izland írott forrásainak és függetlenségének összefüggéseiről beszél. Katona Csete (Reykjaviki/Aarhusi Egyetem) Demokrácia vagy” klikkek köztársasága”? előadása után rövid szünetre kerül sor, ahol az elhangzott témákról vitatkozni is lehet.

Dr. Képes György (ELTE ÁJK) Az abszilút monarchia alkotmánya című beszédével folytatódik a konferencia, majd Dr. Nagy Gábor (ME BTK TTI) A Svéd Királyság összeomlása és újjászületése 1808-1815 között előadását hallhatják az érdeklődők. Utolsóként Miszler Tamás (PTE EK) A norvég alkotmány születése 1814 tavaszán című beszédével zárul az esemény.

A Klimo Könyvtár időszaki kiállításán a skandináv országokat mutatják be régi térképek, könyvek és különböző tárgyak segítségével. Az április 29-ei megnyitón a vendégeket Prof. Dr. F. Dárdai Ágnes köszönti, a kiállítást Miszler Tamás és Szilágyi Mariann nyitja meg fél négykor a könyvtár Hártyatermében.

A kiállítás 2014. április 29-től 2015. március 31-ig tart majd.