Skócia független lehet

Sir Paul McCartney is csatlakozott ahhoz a kezdeményezéshez, amellyel a szórakoztatóipar, a sport és a tudomány legnagyobb nevei igyekeznek rávenni a skótokat arra, hogy a szeptemberi népszavazáson voksoljanak Skócia függetlenné válása ellen – közölte az MTI.

hirdetés

A “Let’s Stay Together” (Maradjunk együtt) elnevezésű kampányt a brit és a nemzetközi közélet olyan neves személyiségei indították útjára, akik nem szavazhatnak a szeptember 18-ára meghirdetett referendumon, ám szívügyüknek érzik Nagy-Britannia felbomlásának megakadályozását.

A skót választókhoz írt nyílt levél – amelyet két ismert brit történész, Dan Snow és Tom Holland fogalmazott – leszögezi, hogy Skóciát és Nagy-Britannia többi részét sokkal több dolog köti össze, mint amennyi elválasztja. Az aláírók tudatják, hogy milyen nagyra értékelik azt az állampolgársági köteléket, amely őket Skócia népével összeköti, és remélik, hogy a skót választók e kötelék megújítására voksolnak.

A nyílt levelet a zenei, tudományos és sportközélet legismertebb személyiségei közül aláírta Sir Mick Jagger, a Rolling Stones frontembere, David Gilmour, a Pink Floyd gitárosa, Michael Douglas hollywoodi filmsztár – akinek felesége, a walesi születésű Catherine Zeta-Jones brit állampolgár -, Helena Bonham-Carter és Judy Dench színésznő, Sir David Attenborough világhírű természetfilmes, Simon Cowell, a tehetségkutató műsorairól ismert, ugyancsak világhírű brit producer, valamint Stephen Hawking professzor, az elméleti fizika egyik legnagyobb kortárs gondolkodója.

A kétszáznál több aláíróhoz csatlakozott most Sir Paul McCartney is. A Beatles volt basszusgitárosa és dalszerzője a Let’s Stay Together kampányturnéjának liverpooli állomásán látta el kézjegyével a felhívást.

“Macca” régóta közismert arról, hogy szinte szerelmes Skóciába, és ennek hangot is adott Mull of Kintyre című örökzöldjében, amely Sir Paul egykori együttese, a Wings legátütőbb sikere volt. A dal a nyugat-skóciai Kintyre-félsziget festői szépségét örökíti meg, személyes élmények alapján, hiszen McCartney már 1966-ban vásárolt itt egy birtokot.

A skót elszakadást ellenzők a közvélemény-kutatások tanúsága szerint változatlanul előnyben vannak, de az utóbbi időben a függetlenségpártiak tábora is gyarapodott.