Sok gondot okozott a havazás a Mecseken

Az áprilisi havazás nem volt túl jó hatással a természetre sem: a városi erdőben, az úgynevezett Mecseki Parkerdőben, az évszaktól eltérően váratlanul nagy mennyiségű csapadék hullott le hó formájában. A már zöld növényzet összegyűjtötte a havat, az ágak pedig letörtek. A Biokom közleményben számolt be az elvégzett munkáról.

hirdetés

A tavaszi felmelegedést követően a növényzet már zöld lombozatot hajtott, amely összegyűjtötte a lehulló vizes havat, így a megnövekedett terhelési felület nagyobb nyomást gyakorolt az ágakra, ami fafajtól eltérően vagy lehajlott, vagy letört. A Városi Parkerdő területén – mintegy 500 hektáros területet érintve – a hó nyomása következtében az ágak meghajlottak, letörtek, fák dőltek ki, vagy akadtak fel az álló fák koronájában.

A terület kezelője a Biokom, melynek munkatársai azonnal megkezdték a károk elhárítását, a közlekedési utak és erdei sétautak akadálymentesítését. A munkálatok várhatóan hosszabb időt vesznek igénybe.

A Városi erdőt érintő legjelentősebb károk a Mandulás, Állatkert, Dömörkapu vonalától északi irányba a Misina-Tubes gerinc vonaláig terjednek ki.

A Biokom nem zárta le a sétautakat, de felhívja az erdőlátogatók figyelmét arra, hogy a Parkerdő területén fokozott figyelemmel közlekedjenek.