Sok helyen ünnepelnek Baranyában

A Magyar Kultúra Napja alkalmából Komló Város Önkormányzata több napos kulturális programsorozatot indított, melynek ünnepi műsorát  Dr. Hoppál Péter, kultúráért felelős államtitkár és Komló ogy. képviselője, valamint  Polics József, Komló polgármestere nyitja meg.

hirdetés

Az ünnepi műsor január 21-én, szombaton 18:00 órakor kezdődik a Színház-és Hangversenyteremben (7300 Komló, 48-as tér 5.). Emellett a komlói Közösségek Háza a magyar kultúra hete elnevezésű eseménysorozat alatt öt programot kínál az érdeklődőknek. Aznap 20 órától Tunyogi Péter énekes tiszteletére emlékestet tartanak a CS.Í.T. zenekar közreműködésével, 24-én pedig mesevetélkedőn vehetnek részt alsó tagozatos általános iskolások.
Január 28-án tartják a komlói Pöndöly néptáncegyüttesek jubileumi műsorát – A Közösségek Házában a programsorozat ideje alatt megtekinthető a város Díszítőművészeti Műhelyének kiállítása.

Baranya megyében még számos helyen tartanak könyvbemutatókat, koncerteket és általános iskolások számára szervezett “kultúrtörténeti szabaduló-szobás vetélkedőket”.

Szigetváron, a zeneiskolában január 23-án este tüntetik ki városi címerplakett elismeréssel Várnai Ferenc zeneszerzőt, aki számos a baranyai városhoz kapcsolódó zeneművet írt – közölte Málek Andrea, a szigetvári Vigadó Kulturális Központ vezetője. Ezt követően tartják az Emlékpajzs Szigetvárnak című – a tavalyi Zrínyi-emlékév történelmi, irodalomtörténeti tanulmányaiból, műalkotásaiból és ünnepi dokumentumaiból álló – válogatáskötet bemutatóját – tette hozzá. Az eseményen Újkéri Csaba és Sarlós Endre társszerzőkkel mások mellett Hóvári János, a Zrínyi Miklós-Szigetvár 1566 Emlékév Emlékbizottság elnöke beszélget.

Pécsett a Pécsi Kulturális Központ (PKK) a Minerva Könyvtár Egyesülettel közösen január 24-ére szervez úgynevezett kultúrtörténeti szabaduló-szobás vetélkedőt három pécsi általános iskola hatodik osztályos tanulóinak. A diákok három témában: a Himnusz történetével, a Nobel-díjasokkal, illetve a Zsolnay-gyár és a Zsolnay család történetével kapcsolatban mérhetik össze tudásukat, egyebek mellett titkos írással írt szövegek és kirakós-játékok megfejtésével.

A magyar kultúrát 1989 óta ünneplik január 22-én, a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt.