Sok mulasztás volt Baranyában

A kocsmákat sem hagyják ki - a pultos lányt is 50 ezerre büntethetik, ha nem ad nyugtát

A nyári ellenőrzések során 210 vizsgálatot végeztek a NAV baranyai munkatársai, akik minden negyedik esetben mulasztást állapítottak meg. A kiszabott bírság összege csaknem  16 millió forint, közölte a NAV Dél-dunántúli Regionális Adó Főigazgatóság.

hirdetés

A revizorok az akció során kiemelt figyelmet fordítottak a kerékpárkölcsönzőkre és szervizekre, a zöldség-gyümölcs kereskedőkre, a szépészeti szolgáltatásokat végző adózókra, a vendéglátókra, az e-kereskedelemmel foglalkozókra, a taxisokra, a gépjármű-kölcsönzőkre, a sporttevékenység szolgáltatókra, a strandokon működő szolgáltatókra, a mozgóárusokra és a horgásztavakat üzemeltetőkre egyaránt. Kiemelt figyelmet kaptak a piacokon, közterületeken, rendezvényeken tevékenykedő vállalkozások is.

Az ellenőrök a 210 vizsgálat 27 százalékában állapítottak meg szabálytalanságokat. Az adózók 24 százaléka nem tett eleget nyugtaadási kötelezettségének, valamint 29 százalékuk be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztatott.

A szabályosan tevékenykedők többsége – belátva, hogy a vizsgálatok a tisztességesen működő vállalkozások versenyhátrányának lefaragásához is hozzájárulnak – türelemmel, sokszor empátiával fogadta a revizorokat. A mulasztáson ért vállalkozók azonban gyakran hangot adtak nemtetszésüknek.