Gyurcsányékat alig mérik

A Publicus Intézet a Vasárnapi Hírek megbízásából, augusztus 6. és 12. között, 1100 fő megkérdezésével készített reprezentatív közvélemény-kutatásban vizsgálta a pártok támogatottságát.

hirdetés

A felmérés azt mutatja, hogy a múlt hónapok emelkedése után most csökkent a bizonytalanok aránya. Azonban az elmúlt időszak meghatározó politikai témája – a kerítés-ügy – továbbra sem tud érdemi változást gyakorolni a pártok támogatottságára. Az utóbbi hónapokban érdemi változás – a Jobbik most megállt lassú erózióját leszámítva – nincsen.

A Fidesz az elmúlt két hónapban mért mélypontjához képest egy százalékpontot erősödött, és 22 százalékos a támogatottsága, ám ez nem jelent szignifikáns változást. A párt bázisa már 4-5 hónapja a 21-23 százalékos sávban stagnál. Támogatói azonban továbbra is meglehetősen aktívak, bár a múlt havi csúcshoz képest némi csökkenés figyelhető meg.

Az MSZP szavazóinak száma ebben a hónapban sem változott, továbbra is 10 százalékon áll. A párt lényegében az országgyűlési választások óta a 10-12 százalékos sávban mozog, a magját továbbra is stabilan tartja, azonban úgy tűnik, hogy bővíteni sem tudja. Továbbra is az MSZP-szavazók a legelszántabbak, több mint háromnegyedük (77%) biztosan elmenne szavazni.

A Jobbik elmúlt három-négy hónapja tartó lassú eróziója megállt, a párt támogatottsága a múlt hónaphoz képest nem változott. A párt az országgyűlési választások utáni lendületben szerzett kb. 3-4 százalékpontnyi szavazóját mára szinte mind elvesztette, és 13%-os a támogatottsága. A Jobbik kilátásait nem segíti az sem, hogy a szavazói továbbra is a legkevésbé lelkesek: mindössze 63 százalékuk ígéri biztosra részvételét a választásokon, és ezzel sereghajtók.

A többi párt megítélése érdemben nem változott. Az LMP továbbra is 3 százalékon áll, hasonlóan a DK-hoz. Az Együtt ebben a hónapban elérte az 1 százalékos küszöböt, míg a PM-nek és a Liberálisoknak ez most sem sikerült.

Az elmúlt hónapban mérthez képest a bizonytalanok száma némileg, 3 százalékponttal, 45 százalékra csökkent. Ezzel egy negyedéve tartó növekvő trend fordult meg. A csökkenésből azonban egyik párt sem tudott kiugróan profitálni, a szavazókedvüket megtalálok nagyjából egyenletesen jelentek meg a pártoknál.