Sokat fog nyerni Pécs a „nagy ralival”

A kategória valaha volt legrangosabb hazai autóversenye lesz a szeptember második hétvégéjén zajló Mecsek-rali. A több száz csapattagot és sok tízezer turistát vonzó eseményből a város is részesül: a szállásadók már kitették a megtelt táblát, s a vendéglátósok is nagy forgalomra készülnek.

hirdetés

Már nem kell sokat várni, hogy Pécset ellepjék az autóversenyzők, s a csapatok kiszolgáló személyzete, hiszen városunkba érkezik az interkontinentális ralibajnokság. A verseny minden eddigi pécsi rekordot megdönt azzal, hogy a várakozások szerint a legtöbb látogatót vonzó esemény lesz a megyeszékhely történetében.

Mint megtudtuk, a csapatok, a verseny rendezői, a VIP-látogatók összesen több ezren érkeznek, s a szokásos Mecsek-rali nézőszámának duplája is ellátogathat a szakaszokra. Becslések szerint mindent egybevetve mintegy nyolcvanezer érdeklődővel lehet számolni.

Az érdeklődést jól mutatja, hogy két héttel a verseny kezdete előtt már nem találni szállást a városban az ominózus hétvégére, s a Pécs környéki panziók többsége is kitette a megtelt táblát.

Emellett a vendéglátósok is előre készülnek a forgatagra, hiszen a futamok előtti napokban, már a hét közepétől nagy vendégforgalom várható esténként a belvárosban. Háber Tamás, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének tiszteletbeli elnöke, az Aranykacsa étterem vezetője elmondta: bár egyelőre nem prognosztizálható, hányan érkeznek majd, jó előre bevásárolnak az alapanyagokból, s a dolgozók nagy részét is munkába állítják a nagyszabású autóverseny idejére. Erre a polgármester előzetesen fel is hívta egyébként a figyelmüket.

A Magyar Turizmus Zrt. szintén mozgásba lendül azért, hogy a most idelátogatók később is visszatérjenek a városba. Szórólapok, kedvcsináló kiadványok ezreivel, s hoszteszekkel, pavilonokkal várják a Pécsre látogatókat.
Nagy Csaba alpolgármester korábban arról beszélt, hogy Pécs számára mindenképpen jó üzletet, illetve hosszú távú befektetést jelent a tény, hogy nálunk rendezik az idei – és a remények szerint a 2012-es és a 2013-as – IRC-futamot. Szerinte mind a városnak, mind a régiónak, mind az országnak hihetetlen nagy lehetőség a verseny, hiszen megismerik a várost, s forog Pécs neve.