Sokkal jobb Pécsen a medvének, mint Bulgáriában

A Pécsi Állatkert visszautasítja azt a megtévesztő, rosszindulatú, közelmúltban elterjedt blogbejegyzést, amely egy látogatói véleményre alapozva állítja, hogy az állatkert barnamedvéje “siralmas, borzalmas” viszonyok közt él. 

hirdetés

A barnamedve tavaly októberben érkezett Pécsre Bulgáriából, beszerzése hosszú folyamat volt, mivel Magyarországon fokozottan védett fajról van szó, amelynek engedélyezési eljárása több hónapot vett igénybe. A Szófiából érkezett állat 140-150 kilós, felegyenesedve 2 méter magas, imádja a mogyorót, a sütőtököt, a répát és az almát, de a hús a kedvence.

A hét éves nagyvadat odakint mindössze egy 20 négyzetméteres helyen élt, ott körözött körbe-körbe egy bizonyos területen. Az állat azonban most jóval – pontosan 15-ször nagyobb, 300 négyzetméteres helyen van, mint Bulgáriában, ám még nem sikerült levetkeznie a beidegződését, így Pécsen is a korábbi kifutója méretű köröket jár – egy blogbejegyzés ez utóbbit úgy tálalta, hogy siralmas helye van az állatnak Pécsen.

A Pécsi Állatkert közölte: a látogatói véleményt a jószándék vezérelte, de egy ilyen blogbejegyzés alkalmas a megtévesztésre, eltereli a figyelmet a tényekről. Ráadásul a látogatónak válaszoltak is, miszerint az egyed 6 évig egy 20 négyzetméteres kifutóban élt, így az állat által mutatott viselkedés és körözés ennek okán alakult ki. Kiemelték azt is, hogy az állat jelenlegi kifutójának mérete meghaladja a hatályos jogszabályokban előírtakat.

Az állatkertnél leszögezték: a barnamedve egészségi állapota jó, étkezése kiváló és örömmel használja a kifutójában található medencét, tereptárgyakat.

15-ször nagyobb a kifutója

A zoo teljes közleménye:

A látogató véleményének – amelyet a jószándék vezérelt – kontextusból történt kiragadása és a bejegyzés ilyen formájú felvezetése alkalmas az olvasó megtévesztésére és eltereli a figyelmet a valós, szakmailag alátámasztott tényekről.
Látogatói visszajelzés során nem az állatkerthez közvetlenül, hanem a „Baranyai Állatvédők” nevű Facebook-csoport és más magyarországi állatkertek számára az alábbi megállapítás érkezett a medvével kapcsolatban: „be van csavarodva, láthatóan szenved, szorong, nagyon kicsi neki a kifutó. Körbe-körbe megy, mintha be lenne drogozva, pszichésen teljesen megviselt, egyértelműen nem megfelelő neki a kennel.”
A Pécsi Állatkert a látogatói jelzésre reagálva részletes válaszlevélben tájékoztatta a látogatót az általa tapasztalt viselkedés hátteréről. Levelünkben leírtuk, hogy a 7 éves egyed 6 évig egy 20 négyzetméteres kifutóban élt, így az állat által mutatott viselkedés és körözés ennek okán alakult ki. A látogató által is jelzett ösvény méretében megegyezik a medve korábbi kifutójának területével.
Továbbá jeleztük, hogy az állat jelenlegi kifutójának mérete meghaladja a hatályos jogszabályokban előírtakat és 300 négyzetméterével 15-ször nagyobb, mint a Pécsre szállítást megelőzően elfoglalt kifutójának területe. Állatkertünk továbbá lehetőséget kínált a látogató számára, hogy találkozzon az állat gondozójával, így megismerve az egyed és a faj jellemzőit.
A barnamedve egészségi állapota jó, étkezése kiváló és örömmel használja a kifutójában található medencét, tereptárgyakat.
Állatkertünk feladata és küldetése, hogy minél nagyobb részt vállaljon a veszélyeztetett fajok fennmaradásában és megőrzésében, továbbá a természet szeretetére, tiszteletére való nevelésben. Hisszük, hogy aki meglátogat egy állatkertet az nem egy turisztikai attrakciót, hanem a fajmegőrzés fontos intézményét támogatja. A Pécsi Állatkert jelenleg 5 fajmegmentő programban vállal aktív szerepet, amely hárommal több mint az 1 évvel ezelőtti időszakban volt.
Az állatkert 2016. május 20-i megnyitása óta több mint 1.200 gyermek vett részt zoopedagógiai foglalkozásainkon. Ezek a gyermekek nem csak egy élménnyel gazdagodtak, hanem a természet értékeinek tiszteletéhez is közelebb kerültek.