Sokkal többet költünk a neten

Júniusban 7,2 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom volumene az egy évvel korábbihoz képest az előző havi 4,4 százalékos növekedés után – közölte csütörtökön a második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az adat megegyezik az első becslésben közöltekkel.

hirdetés

A naptárhatástól megtisztított adat 6,2 százalékos éves növekedést mutat a májusi 5,4 százalékot követően. Ezzel 2013 júliusa óta, azaz két éve megszakítás nélkül nőtt a kiskereskedelmi forgalom Magyarországon.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 4,5, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 8,1, az üzemanyag-kiskereskedelemben 9,0 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. Az első fél évben a forgalom 6,1 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakáét a megtisztított adatok szerint.

Júniusban az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 772 milliárd forint volt, ami 6,1 százalékos növekedés. Az országos kiskereskedelmi forgalom 46 százaléka az élelmiszer- és élelmiszerjellegű vegyes üzletekben, 36 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 18 százaléka az üzemanyagtöltő állomások hálózatában realizálódott.

Az élelmiszer-kiskereskedelem 77 százalékát adó élelmiszerjellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 4,1, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 5,9 százalékkal nőtt éves összehasonlításban a májusi 0,8, illetve 3,3 százalékos növekedés után.

A nem élelmiszer-kiskereskedelmen belül a használtcikkek eladásai 15,2 százalékkal nőttek ez egy évvel korábbihoz képest. A textil, ruházati és lábbeli, illetve a könyv, számítástechnika és egyéb iparcikkekből 12,3 százalékkal értékesítettek többet, de ezen belül a könyv és újság értékesítés 1,4 százalékkal csökkent, a számítástechnikai és egyéb iparcikkeknél viszont 14,5 százalékos volt a növekedés.

Az iparcikkjellegű vegyes üzletekben 10,6 százalékkal nőtt az eladás, a gyógyszer-, gyógyászati termék- és illatszerüzletekben 7,1 százalékkal növekedett a forgalom. A bútor-, műszakicikk-üzletekben nem változott a forgalom volumene.

Az árucikkek széles körére kiterjedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 29,2 százalékkal emelkedett.

Az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 4,3 százalékkal nőttek.

A kiskereskedelmi forgalom volumene január-júniusban 6,1 százalékkal emelkedett. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 3,4, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 8,6, az üzemanyag-kiskereskedelemben 8,8 százalékkal nőtt az értékesítés volumene.