Pécsi hőközpontok: 400 millió jutna felújításra

A városháza alagsorában már működik az a korszerű hőközpont, amellyel harmadannyiba kerülhet a polgármesteri hivatal fűtése. A Pétáv Kft. jövőre pályázati pénzt költene a hőközpontok felújítására. A Pétáv Kft. négymillió forintot költött arra, hogy a hivatal alagsorában lévő, korszerűtlen központot modernizálják. Ezzel lehetőség nyílt arra, hogy amennyiben a hivatal belső hálózatát is felújítják, akkor jelentős pénzt spórolhatnak meg a fűtésen.

hirdetés

Csizi Péter, Pécs alpolgármestere a rendszer átadása kapcsán tartott csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta: a megtakarításokat az önkormányzatnak saját magán kell kezdenie, így történt ez a polgármesteri hivatal létszámának leépítésekor, a költséghatékonysági intézkedésekkor. A mostani fejlesztés is e sorba illeszkedik – mondta. A városvezető kitért rá: a cél az, hogy a kormány által meghirdetett pályázati forrásból újítsák fel a pécsi hőközpontokat.

Vida János, a Pétáv Kft. ügyvezető igazgatója hozzátette: a városban 620 hőközpont van, ezek több mint a felét már felújították, és a hőfogadók kétharmada is alkalmas arra, hogy az épületeken belül a fűtés szabályozható legyen.

Kiemelte: a kormány által jövőre évre tervezett, a fűtéskorszerűsítésre szánt 160 milliárdos keretből 400 millió forintnyi pályázati pénzt kívánnak lehívni. A cél az, hogy ténylegesen annyi hőt biztosítsanak, amennyire valóban szükség van.

A jövő évre vonatkozó kormányzati keretre egyébként a lakosság is pályázhat, az eddigi információk szerint a pénz java része juthat majd közvetlenül a lakossági pályázókhoz.