Spanyolok fogták be a baranyai nádiposzátát

Harmadszor fogtak be Baranyában meggyűrűzött cserregő nádiposzátát Spanyolországban: a madár mindössze húsz nap alatt tette meg a közel 1700 kilométeres távot.

hirdetés

Bank László, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) baranyai csoportjának irodavezetője az MTI-nek elmondta: nemrég kaptak hírt arról, hogy a Sumonyi Madárvonulás-kutató Állomáson gyűrűzött cserregő nádiposzáták közül ismét ellenőriztek egy példányt Spanyolországban. A madarat a Földközi-tenger partvidékén fogták be, mindössze 20 nappal a gyűrűzést követően. A légvonalban számított távolság a két hely között 1676 km.

A Sumonyban megjelölt cserregő nádiposzáták közül ez volt a harmadik példány, amely Spanyolországban került kézre.

A természetvédelmi szakember szerint ez az adat is bizonyítja, hogy a Kárpát-medencei nádiposzáták két útvonalat használnak vonulásuk során. Egy részük a Földközi-tengert keleti irányban megkerülve a Boszporuszon keresztül éri el Ázsiát, majd a közel-keleti partvidéken haladva a Nílus deltájánál ér Afrikába. Másik részük a tengert nyugati irányban kerüli meg, és a Gibraltári-szoroson átrepülve hagyja el Európát.

A természetvédelmi egyesület irodavezetőjének tájékoztatása szerint Spanyolországban gyűrűzött cserregő nádiposzáták közül eddig két példányt fogtak be Sumonyban. Mindkét madarat annak a helynek a közelében jelölték meg, ahol a fent említett nádiposzáta megkerült.