Sportpályázat: marad a 200 millió

A tavalyi feltételekkel írta ki szerdai ülésén az idei sportpályázatot az önkormányzat Népjóléti és Sport Bizottsága. Vagyis a pécsi klubok, egyesületek összesen 200 millió városi forintra számíthatnak – Londonra tekintettel, kiemelt figyelemmel az olimpiára készülőkkel.

hirdetés

A város anyagi helyzetét és a sok területen kényszerű megszorításokat ismerve nagyon jó hír, hogy a sportbizottság ebben az esztendőben is a tavalyi összeg fölött rendelkezik. Azaz az immár hagyományos, tavaly némileg megújult pályázati rendszer keretei között 200 millió forintra számíthatnak az arra érdemesek.

Utóbbi jelző fontos lehet, hiszen az eredményesség, a korábbiakban elvégzett munka színvonala ezúttal is az odaítélés alapvető feltételei közé tartozik majd. Ahogy Moór Eszter bizottsági elnök beszámolt róla a Pécsi Híreknek, a rendszer alapjaiban mit sem változik: maradnak a korábbi kategóriák, a pályázati feltételek, az adminisztrációs és elszámolási kötelezettség.

A kiemelt, vagyis „A”-kategóriába továbbra is az élvonalbeli labdás pécsi csapatok tartoznak. Azok ugyan eleve rendelkeznek egy hároméves, még élő megállapodással, amely egy húszmilliós alaptámogatást garantál nekik, ám ezen felül most pályázhatnak további összegre is. (Csak mellékesen jegyzi meg Moór Eszter, hogy egy ilyen „pluszról” épp a napokban döntött az önkormányzat, amikor is a súlyos anyagi gondokkal küszködő, és a hétvégén a Magyar-kupa négyes döntőjében szereplő Pécs2010 női kosárlabdacsapatának juttattak tízmillió forintot.)

Arra a kérdésünkre, hogy „új kérők” is bekerülhetnek-e ebbe az A-kategóriás körbe – a PMFC élvonalba jutott labdarúgói például tavaly nem részesültek városi támogatásban –, az elnök asszony azt válaszolta, hogy természetesen igen.

Konkrétan a PMFC-re vonatkozóan azonban hangsúlyozta, hogy a csapat tavaly nem is pályázott, és ezért nem is kapott pénzt, azaz a közhiedelemmel ellentétben szó sem volt esetükben elutasításról.

Az olimpia évében természetesen kiemelt figyelmet szentel az önkormányzat a Londonra már kvótát szerzett, illetve arra még esélyes pécsi sportolók felkészülésének támogatására. Az erre elkülönített keretből ők (a sportáganként eltérő költségek függvényében) 500 ezer és másfél millió forint közötti, egyszeri plusztámogatásban részesülhetnek. (Az idei ötkarikás játékokra eddig egyébként az úszó Biczó Bence (PSN Zrt.) és Jakabos Zsuzsanna (ANK Úszóklub), a sportlövő Csonka Zsófia (PSN Zrt.), illetve a két paraúszó, Sors Tamás (ANK) és Meilinger Csaba (PSN Zrt.) kvalifikálta már magát.

A pályázati kiírás, a feltételek és a határidők, illetve a szükséges további tudnivalók megtekinthetőek a város portálján (www.pecs.hu).

Szűcs Zsolt írása.