Startol a tizedik szimpózium Pécsett

A 2005 óta megrendezésre kerülő Nemzetközi PhD-DLA Szimpózium Közép-Európa szerte egyedülálló, speciális fórum építész, mérnök, informatikus és műszaki tudományterületek hallgatói számára és a kutatási eredményeik bemutatására. Hétfőtől kezdődik a jeles programsorozat a PTE Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Karán.

hirdetés

Különös értéket ad a rendezvénynek a nagyszámú külföldi és hazai professzorok részvétele a vitákban, értékelő, elemző munkamegbeszéléseken. A fórum talán egyik legérdekesebb, és napjainkban leginkább „felkapott” témája a BIM (Building Information Modeling) – magyarul épületinformációs modellezés –, amely az építőipar pillanatnyilag talán leggyorsabban fejlődő technológiája a világon. Érdekes szakterület, mivel az építőipari mérnöki tudományokkal, illetve az informatikával is határos, és ezek együttes ismerete szükséges a hatékony alkalmazásához.

A BIM segítségével egy épület teljes életciklusa tervezhető és optimalizálható az első vázlattervektől, a kivitelezésen majd üzemeltetésen keresztül egészen a bontásig. A PTE Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Karon 2010 óta végeznek kutatásokat a technológia magyarországi alkalmazásával kapcsolatban, a mostani konferencián többek között a BIM modellekben tárolt információ hosszú távú megőrzésének lehetőségeit mutatják be a szakemberek.