Súlyos ára lehet az illegális anyatejnek

Az internetes feketepiacon akár kétszer-háromszor annyit is fizetnek az anyatejért, mint az anyatejgyűjtő állomásokon, miközben a begyűjtő pontokon alig van a sokszor súlyos beteg apróságoknak a létfontosságú táplálékból. A nem megfelelően, otthoni módszerekkel kezelt anyatej eladásával fertőzéseket is adhatnak át a másik csecsemőnek.

hirdetés

A három megyét érintő illetékességű Pécsi Anyatejgyűjtő Állomáson mindössze hét anyuka adja le rendszeresen anyatejét, így átlagosan naponta alig két liternyit tudnak begyűjteni – monda a pécsi intézmény vezetője, Eperjesiné Édelmann Katalin.

Mint mondta, az elmúlt hetekben ugyan több figyelmet kaptak, ám így is csupán három újabb anyuka jelentkezett, de ők is megmaradtak az érdeklődés szintjén. Az állomásra leadott mennyiségnek azonban legalább a triplájára lenne szükség, ráadásul sokszor a súlyos betegségben szenvedő, koraszülött apróságoknak segítenének, akiknek rendkívül fontos, hogy megfelelő tejet kapjanak.

A leadással pedig negyedmilliót is lehet keresni fél év alatt, hiszen napi 800 grammos maximum leadásával, az állomások által fizetett 1.800 forintos literenkénti árral számolva 43.200 forintot is kereshet a kismama harminc nap alatt.

A lapunk által megkérdezett kismamák azt mondták, hogy bár ez igen csábító ajánlat, de a leadással kapcsolatos procedúra miatt nem vállalkoznak a leadásra. A pécsi állomásvezető azonban azt mondja, egy hét alatt rutinná válik az eljárás, ami elsősorban a fertőtlenítés fontosságára helyezi hangsúlyt, a tejért pedig házhoz mennek a kollégáik. A leadás előtti egészségügyi alkalmasság megállapításához pedig személyesen csak a vérvételre és a tüdőszűrésre kell elmenni, az intézmény dolgozói pedig segítik a kismamákat ügyeik elintézésében.

Az interneten azonban szinte virágzik az anyatej adásvétele. Az egyik hirdető például az írja, hogy „anyatej eladó Pomázon. Fagyasztva is van, de frissen is vihető (napi 500 ml). Egészséges életmódra odafigyelő, 28 éves anyuka vagyok. Ár megegyezés szerint.” Egy másik szülő a fia képét feltette a netre, mondván: „Nem dohányzik, jó minőségű a tej, a kisfiam is ezt kapja, a képe magáért beszél”. Egy harmadik édesanya pedig konkrét összeget is megjelölt, egy literért 2.800 forintot kér.

Az otthon eltett, elraktározott, majd pedig továbbadott anyatejjel azonban súlyos fertőzést is kockáztathatnak, hiszen nem tudni, hogy mennyire steril körülmények között fejték le, milyen pasztörizálási folyamattal fertőtlenítették, milyen módon fagyasztották, s mennyire tiszta edényben tárolták. A szakemberek szerint ugyanis súlyos fertőzést okozhatnak ezzel az óvatlan édesanyák.

 • tejadó anyuka.

  teljesen igaz én havi 80eft ott keresek ezzel mert az anyatej gyűjtőbe,és háztól házig programban is részt veszek,és a saját babámat is el látom.egy hét alatt el lehet intézni a papírokat.semmi macera nincs benne de rengeteg gyermeknek segítség.

 • pat.

  fel ev alatt negyedmilliot lehet keresni???.

  vicces, en egy nap alatt keresek vele annyit!

 • Nagy Ildikó

  Hogy ha annyival több teje van az anyukának, miért ne adná le vagy el.Nem kell ebből ügyet csinálni,inkább örülni kellene hogy vannak emberek akik leadják az anyatejüket. Véleményem szerint az anyukák nagyrésze próbál minél jobb,sterilebb körülményeket kialakítani az újszülött csöpségének és nem hiszem hogy egy magára is igényes anyuka szándékosa “betegítene meg” más babáját az eladott anyatejével!

 • na mi van postás

  …….. ……. cupp, cupp, cupp, cupp

 • sipos orsolya

  Elég baj,hogy sokan így szeretnének pénzt keresni,ezzel a dologgal,amit a természet bőkezűen adott neki,másnak meg nem.Arról nem is beszélve,hogy mást megbetegíthet.