Súlyos bírság jár a téves riasztásokért

A hivatásos rendvédelmi szervek, így különösen a katasztrófavédelem helyzetét nehezíti meg, amennyiben – feltehetően tréfa kedvéért – szándékosan megtévesztő bejelentést tesznek – írja a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapja.

hirdetés

A megtévesztő bejelentések alapján a tűzoltó egység a helyszínre vonul, ahol azzal szembesül, hogy a bejelentő által állított tűzesetnek nyoma sincs. A bejelentő amellett, hogy jelentős költséget okoz a katasztrófavédelem számára, adott esetben ennél sokkal nagyobb kárt is okozhat, ha éppen a valótlan bejelentésére történő vonulás idején valós káreset is történik, melytől így beavatkozó erőket vonhat el.

A szándékosan megtévesztő bejelentés társadalomra való veszélyessége miatt a tevékenység szabálysértésnek számít, ezért büntetendő. A rendőrség az elkövetőt a katasztrófavédelmi igazgatóság feljelentése alapján felderíti és a bíróság szabálysértési bírság megfizetése mellett a több tízezer forint összegű vonulási költség megfizetésére is kötelezi.

A Pécsi Járásbíróság kötelezte a katasztrófavédelem felé szándékosan megtévesztő bejelentést elkövető személyt 50.000,-Ft szabálysértési bírság és 40.000,-Ft vonulási költség megfizetésére.