Sürgősségi napok – az iszapkatasztrófa is téma

A tavalyi kolontári iszapkatasztrófa, valamint a barlangi és a légi mentés is téma lesz a Sürgősségi napok címmel pénteken Pécsen kezdődő, hatodik alkalommal meghirdetett rendezvényen.

hirdetés

“A kétnapos rendezvényen mintegy kétszáz sürgősségi dolgozó, valamint e területre szakosodó hallgató folytat eszmecserét a sürgősségi ellátási koncepciók változásáról” – tájékoztatta a szervező Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karának (PTE ETK) sürgősségi ellátási tanszéke közleményben az MTI-t.

Hozzátették: a sürgősségi egészségügyi ellátásban az elmúlt évtizedekben világszerte számos ellátási modellt alakítottak ki. Magyarországon sokféle rendszer honosodott meg, az egységesítés azonban még nem történt meg. A jelenlegi ellátási elvek lényegét, azok alkalmazásának főbb tapasztalatait pénteken szaktekintélynek számító magyar és német előadók foglalják össze a PTE Bölcsészettudományi Kara Ifjúság útjai épületének aulájában.

Az ellátásszervezés módszertanának keretén belül szó lesz a betegfelvétel tapasztalatairól, az iszapkatasztrófa következményeinek felszámolását célzó szervezési teendőkről, a barlangi mentés speciális körülményeiről és a légi mentés hazai szerepéről.

Mint írták, az esetismertetések utólagos elemzése segíti a felkészülést egy esetleges hasonló helyzetre. A szakemberek elmondják véleményüket a közelmúltban Magyarországon történt két tömeges buszbaleset következményeinek felszámolási elveiről és a szombathelyi Savaria Történelmi Karnevál egészségügyi biztosításáról is.

Szombaton a komplex újraélesztés új szimulációs rendszerével ismerkedhetnek meg az érdeklődők az egészségtudományi kar Szepesy Ignác utcai épületében.