Sürgősségi Napok lesznek Pécsen

A Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar (PTE ETK) Sürgősségi Ellátási és Egészségpedagógiai Intézete 2014. szeptember 26-27-én immár 9. alkalommal rendezi meg a Pécsi Sürgősségi Napok konferenciát, melyen a sürgősségi ellátás aktuális kérdései kerülnek terítékre.

hirdetés

A szakmai rendezvény az idei alkalommal az „Acut vascularis történések sürgősségi ellátása” témakör köré szerveződik, két napon keresztül, hazai és külföldi neves előadók bevonásával. A péntek délelőtti előadások végén (várhatóan 12 óra magasságában) bemutatják a magas kockázatú fertőző betegek ellátása során – így az ebolás betegek esetében is – használatos védőfelszerelés gyakorlati használatát, melyet szakszerű magyarázat követ. Ezt a felszerelést hazánkban már az elmúlt napokban is alkalmazták a mentők a budapesti ebola-gyanús nigériai beteg esetében.

A konferencián előadások hangzanak el – többek között – külföldi előadók tolmácsolásában a retrospektív dózisértékelés sürgősségi és klinikai helyzetéről, a hőségriadó rendszer tervezetéről kórházak részére. Előadást hallhatunk továbbá egy speciális szívritmuszavart gyógyító központ eredményeiről, valamint a STEMI-s betegek ellátásáról. Hazai előadóink segítségével betekintést nyerhetünk az akut vaszkuláris történések osztályozásának rendszerébe, megismerhetjük differenciál diagnosztikáját. Előadást hallhatunk a transztelefonos EKG jelentőségéről a sürgősségi kardiológiai ellátásban. Megismerhetjük a cerebrovasculáris események kimenetelét befolyásoló tényezők szerepét, a hipotermiát az újraélesztésben, továbbá az új perspektívákat a poszt-mortem diagnosztikában.

A második napon előadás hallható többek között a LUCAS2 mellkas-kompressziós eszköz alkalmazásának tapasztalatairól. A PTE ETK mentőtiszt szakirányán diplomát szerzett pályakezdő mentőtisztek előadásában hallhatunk a permisszív hipotenzió és a súlyos sérült ellátásának kérdéseiről a sürgősségi ellátásban, az intraossealis technikai ismeretek és készségek vizsgálatáról. Előadást hallhatunk a mentődolgozók felkészültségéről tömeges közlekedési balesetek felszámolása esetén.

Időpont: 2014. szeptember 26. 10 óra – 2014. szeptember 27. 14 óra
Helyszín: 1. nap: Palatinus Hotel; 2. nap: PTE Egészségtudományi Kar Pécs, Vörösmarty u. 4.