Sűrűn kopogtatnak a városházán

Napi átlag nyolc-tíz ügyfél keresi fel a pécsi városházán a több mint kilenc hónapja működő Megoldatlan Ügyek Irodáját. A legtöbb esetben szociális, okmány vagy helyi adókkal kapcsolatos problémákban kérnek segítséget, de jelentős számban érkeznek olyan ügyekkel is, amelyekben nem az önkormányzat illetékes.
Egy héten átlagosan huszonöt üggyel találkoznak a hétfőn déltől négyig, szerdán nyolctól négyig, csütörtökön pedig reggel nyolctól délig nyitva tartó iroda ügyintézői. Legjellemzőbbek a szociális ellátással, helyi adókkal és műszaki jellegű (út, járda, kátyú, csatorna) ügyekkel kapcsolatos problémák.

hirdetés

Az iroda munkatársai a problémafelvételt követően továbbítják az ügyet a városháza megfelelő szervéhez, ahol kapcsolatba lépnek a segítséget kérőkkel, akik részéről egyértelműen pozitív visszajelzések érkeznek.

Mint azt dr. Lovász Istvántól, a pécsi önkormányzat jegyzőjétől megtudtuk, a megrekedt ügyekben segítő irodát felkereső ügyfelek közel egyharmadának csak közvetve tudnak segíteni.

Sokszor közüzemi számlákkal kapcsolatban, vagy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal illetékességi körébe tartozó adózási kérdésekben szeretnének segítséget kérni. Ilyen esetekben az iroda munkatársai megpróbálják a megfelelő szervhez irányítani az embereket. A másik gyakran előforduló tévedés, hogy főként hagyatéki ügyekben sokan összekeverik a közjegyzőt a jegyzővel.

Lovász István szavaiból az is kiderült: a nem az ő illetékességükbe tartozó ügyekkel érkezők egy része tisztában van azzal, hogy problémáira nem az önkormányzattól fog megoldást találni, mégis hozzájuk fordulnak.

Gyakran megesik, hogy csak annyit szeretnének, hogy valaki meghallgassa nehézségeiket, és néhány bátorító szót szóljon – így a jegyző, aki hozzátette: épp e nagyszámú, nem a hatáskörükbe tartozó eset miatt nem készült pontos statisztika az iroda működéséről, de az önkormányzati keretek között elintézhető ügyekről természetesen van nyilvántartás.

Lovász István megjegyezte: az iroda ügyforgalmának az utóbbi időszakban jelentkező, fokozatosan mérséklődő jellegéből arra lehet következtetni, hogy a kollégák jól és hatékonyan dolgoznak, így a „megoldatlan ügyek” szép lassan csökkenő számot mutatnak.