Szabad Pécs: októberben ötször annyi “Covid-elhunytat” temethettek a pécsi köztemetőben, mint szeptemberben

A laphoz eljutott egy dokumentum, ami a pécsi köztemető elhunytakra vonatkozó szeptemberi és októberi adatait tartalmazza.

hirdetés

A Szabad Pécshez eljutott egy levél, amiben a pécsi önkormányzatot arról tájékoztatják, hogyan alakult a koronavírusban elhunytak száma a pécsi köztemető adatai szerint.

Íme a levél statisztikát tartalmazó része:

Eszerint a Biokom által üzemeltetett pécsi köztemetőben szeptemberben 10, októberben viszont már 50 “Covid-elhunytat” regisztráltak, azaz az összes temetés 31 százaléka esetében az elhunyt koronavírussal fertőzött volt.

A dokumentum hangsúlyozza, hogy ebben a statisztikában nincsenek benne a legjelentősebb pécsi magán temetkezési vállalkozás vonatkozó adatai.

További részletek a Szabad Pécs cikkében.

A Szabad Pécs hétfőn délelőtt pontosítást tett közzé cikkében, amit mi is közlünk:

A Biokomtól hétfőn délelőtt jelezte a lapnak, hogy a Szabad Pécs által megszerzett levélben szereplő COVID-os adatok nem feltétlenül a pécsi köztemetőben és az öt pécsi peremkerületi temetőkben tartott, azaz nem csak a pécsi temetésekre vonatkoznak, hanem olyan temetésekre is, amelyet Pécsen kívül, akár a megyén kívül tartanak. Habár a levélben egyértelműen a pécsi temetések számához viszonyították a koronavírusos elhunytak számát, és nem a szállított halottak számához, amely adat nincs feltüntetve külön, és ez a tény sincs a szövegben rögzítve. Merthogy, mint most elmondták, ez a statisztikai adat a Biokom halottszállítási szolgálatatására vonatkozik. Azaz, az összes, a Biokom által szállított elhunyt közül volt szeptemberben 10 fő, októberben 50 fő, akiknél a halál okaként a COVID-ot vagy a COVID-ot is szerepeltették, és emiatt speciális szállítással kellett biztosítani az elhunyt temetőkbe, avagy a krematóriumba történő szállítását. A Biokom ugyanis adott esetben – egy korábbi nyertes közbeszerzési eljárásnak köszönhetően – más temetők felé is végez halottszállítási szolgáltatást. Magyarán valóban és konkrétan történt ötszörös emelkedés szeptemberhez képest októberben a Biokom COVID-os elhunytakra vonatkozó adataiban (10 főről, 50 főre nőtt), de két körülmény torzíthatja a pécsi temetkezésekhez viszonyított COVID-os arányszámot ebből kiindulva: az egyik, hogy akár a 10 főből, akár az 50 főből éppen hány főt temettek el Pécsett, a másik pedig, hogy mikor temették vagy temetik el az elhunytat, mivel van, akit akár csak két héttel később temetnek el, minthogy a Biokom által üzemeltetett hűtőházban elhelyeznék, azaz lehet időbeli csúszás, egy októberben elszállított, koronavírusban elhunyt személyt novemberben is eltemethetnek.