Szabadlábon védekezhet

Szabadlábra helyezte kedden a Győri Járásbíróság azt a kapuvári férfit, aki a gyanú szerint a két halálos áldozatot követelő buszbalesetet okozta a hétvégén Kapuvár közelében. A férfi védője arra vár választ, hogy a busz utasai használtak-e biztonsági övet.

hirdetés

Máté Kinga, a megyei törvényszék szóvivője a győri kórházban tartott kihelyezett tárgyalás után újságíróknak elmondta, lakhelyelhagyási tilalom elrendelését kérte az ügyészség, de ezt a bíróság nem látta indokoltnak.

Közlése szerint a bíróság a döntését azzal indokolta, hogy a 69 éves, büntetlen előéletű, hosszas kórházi kezelésre szoruló, “mintaszerűen rendezett” családi és személyi körülmények között élő gyanúsított esetében nem áll fenn a szökés, elrejtőzés valószínűsége. Hozzátette, hogy a gyanúsított teljes megbánást tanúsított a tárgyaláson.

Máté Kinga elmondta, “a megalapozott gyanú kétséget kizáróan fennáll” a gyanúsított esetében, hiszen maga is elismerte, hogy ő ütközött autójával annak a busznak, amely a HAT-AGRO UNI Győr női kosárlabdacsapatát szállította.

A férfi a védőjével együtt elfogadta a döntést, az ügyész viszont fellebbezett – mondta a szóvivő.

Szabó József, a halálos tömegszerencsétlenséget előidéző közúti baleset gondatlan okozásával gyanúsított férfi védője az MTI-nek elmondta, védence nem tud magyarázattal szolgálni arra, miért következett be a baleset. Noha semmilyen körülmény nem zavarta, lehajtott a padkára, s amikor balra rántotta a kormányt, már olyan közel volt a busz, hogy nem volt ideje a lábát a gázról a fékre tenni – közölte.

Az ügyvéd elmondta, hogy az ütközésben csípő- és medencecsonttörést szenvedett az ügyfele, és még legalább hat hétig ápolásra szorul.

Kérdésként vetette fel, hogy a buszban utazók miként tartották be a közlekedési szabályokat, például használták-e a járműbe szerelt biztonsági övet.

Szombat délután Kapuvár és Vitnyéd között ütközött össze a férfi személyautója a soproni mérkőzésre tartó sportolókat szállító autóbusszal. A baleset helyszínén meghalt Tapodi Péter klubigazgató, Fűzy Ákos vezetőedző pedig a győri kórházba szállítása után vesztette életét. Natasa Kovacevicnek, a csapat szerb játékosának amputálni kellett a lábát.