Szabálytalan a kuka mellé tett hulladék

Pécsett a kora reggeli órákban – jellemzően a belvárosban – a hulladékgyűjtő-járat számára kihelyezett szabványos kukák egy része mellé zsákos hulladékot is kihelyeznek. Az idevonatkozó köztisztasági rendelet és a települési szilárdhulladék kezelésével kapcsolatos önkormányzati rendelet értelmében tilos Pécsett a hulladékgyűjtő mellé többlethulladékot elhelyezni – bármilyen csomagolásban is.

hirdetés


Ez alól egyetlen kivétel van: az eseti jelleggel keletkező többlethulladék tárolására a BIOKOM-nyomattal ellátott zsák használható, amely kimondottan az alkalmanként jelentkező háztartási pluszhulladék gyűjtésére és elszállíttatására szolgál.

Természetesen nem célszerű állandó jelleggel használni, hiszen minden háztartásnak úgy kell megválasztania kukásedényének térfogatát, hogy az maximálisan összhangban legyen a szeméttermelési szokásaival, azaz beleférjen a termelt hulladék két ürítés között. Aki sok hulladékot termel, nagyobbat, aki kevesebbet, az kisebb kukát válasszon.

Ha pedig olyan esemény adódik a háztartásban, amely a megszokottnál több szemetet eredményez, akkor célszerű megvásárolni a céges emblémával ellátott zsákot a BIOKOM Kft. ügyfélszolgálatánál. A zsák ára tartalmazza a hulladék elszállításával, kezelésével kapcsolatos költségeket, valamint környezetbarát anyagból is készül.

Ezen zsák alkalomszerű használata szabályszerű, nem von maga után szabálysértési eljárást, amelyet a közterület-felügyelet munkatársai kezdeményezhetnek a szabálytalankodókkal szemben, ellenőrzéseik során. Városképi szempontok miatt a cél a kulturált hulladék-kihelyezés megteremtése szabványos kukákkal, mert a jelenlegi helyzet reggelenként a pécsi belvárosban – különösen az üzletek környékén – hagy némi kívánnivalót maga után.

Forrás: BIOKOM