Szabó: „Egy nagy csatát megnyertünk, de…”

176 buszt adtak el három évvel ezelőtt, most azok újra a városi cég, a Pécsi Közlekedési Zrt. birtokába kerülnek a Zalaegerszegi Törvényszék jogerős ítélete alapján. A város jogi képviselője, Szabó Iván a Pécs TV-nek nyilatkozott a kézzel írott számla alapján eladott buszügyletről.

hirdetés


Mint megírtuk, jó erkölcsbe ütközőnek, ezért semmisnek nyilvánította a Zalaegerszegi Törvényszék kedden azt a szerződést, amelynek révén 2009-ben a Pécsi Buszközlekedési Zrt. (PK) eladta autóbuszait a PK Busrent Kft.-nek, majd attól visszabérelte a járműveket.

A bíróság kimondta: a semmisség értelmében a PK Busrent nem szerezte meg a buszok tulajdonjogát, így az eredeti állapot helyreállítása érdekében 15 napon belül köteles a járműveket a PK Zrt.-nek átadni.

A Pécs TV-nek Szabó Iván, a város jogi képviselője elmondta: jogerős döntés született arról az adásvételről, amelynek keretében emlékezetes módon, egy kézzel írott számla alapján adták el buszokat. A bírósági ítélet szerint pedig helyre kell állítani az eredeti állapotot.

Az ügyvéd az ítélet után elmondta: a buszokat jogellenesen értékesítették, tényleges gazdasági cselekmény nem történt, csupán két cég között utaztatták a pénzt ide-oda, így kerültek a buszok a PK Busrent Kft. tulajdonába.

Mint ismeretes, hasonlóképpen vélekedett a Nemzeti Adó- és Vámhivatal is. A hatóság Baranya megyei adóigazgatósága korábban szintén azt állapította meg, hogy „a buszok adásvételére és bérletére vonatkozó szerződés színlelt, jó erkölcsbe ütköző, ezért semmis”. A revizorok érvelése szerint a PK Zrt. „semmis szerződés alapján kiállított bizonylat áfáját helyezte levonásba”.

 

Szabó szerint emiatt összesen mintegy egymilliárd forintos adófizetési kötelezettsége van a PK Zrt.-nek. Ennek kapcsán azt mondta, hogy „egy nagy csatát megnyertek, de a háborút még nem”, hiszen ezen adósság csak egy részét tudhatják le a szerződés semmisé nyilvánításának következményeként, lévén a visszaigényelt áfának az állami kasszába történő kifizetése a PK Zrt.-t terheli.

Ismeretes, hogy a Baranya Megyei Főügyészség adott be keresetet a semmissé nyilvánítás érdekében, s bár korábban a PK Busrent ellenezte a beadványt, ám miután változás állt be cég a vezetésében, már nem vitatta az ügyészség álláspontját. Az Index.hu szerint az a Balogh Zsolt, a BKV egykori vezérigazgatója került a cég élére, aki a Hagyó-ügy egyik koronatanúja, a Nokia-dobozos akció kitalálója.

Balogh Zsoltról szólva Szabó Iván kifejtette: véleménye szerint pedig éppen Baloghnak köszönhető az, hogy az ország megismerhette, mi folyik a fővárosi közlekedési vállalatnál. Ám, tette hozzá, az ő kinevezése azért történt, mert a Mecsekbusz Kft. élére került új ügyvezető, Megay Róbert törekedett a megállapodásra, így kompromisszumként azt ajánlották fel, hogy olyan személy vezesse a PK Busrentet, akit mind a két fél elfogad.

Balogh megbízatásáért nem kap juttatást, mandátuma május 31-ig szól, s kifejezetten az előállt helyzet rendezése volt a feladata – emelte ki.

Szabó Iván a Pécs TV kérdésére arról is szólt, hogy a Mecsekbusz Kft. immáron megegyezést szeretne, tárgyalásokat folytatnak a két felet érintő kérdésekről, arról azonban egyelőre nem kívánt nyilatkozni, hogy a pécsi önkormányzat mit szeretne elérni az egyeztetéseken.

Megemlítette azt is, hogy miután a NAV, az ügyészség és a város is fellépett a jogi helyzet rendezése érdekében, egyre többen elhagyták a „süllyedő hajót, akik pedig itt maradtak, azok a megegyezésre törekednek”.

Emlékeztetőül: a város tavaly márciusban vette vissza a PK Zrt.-ben a kétharmados tulajdont, s ezzel az irányítást is a Mecsekbusz Kft.-től, miután a város álláspontja szerint veszélybe került a pécsi tömegközlekedés. A magáncég ennek a lépésnek a jogosságát vitatta.