Szakértők szerint is jobban teljesítünk

Londoni pénzügyi elemzők szerint továbbra is valószínű, hogy a magyar gazdaság idei növekedési üteme meghaladja a 3 százalékot.

hirdetés

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) közgazdászai csütörtökön ismertetett havi globális feltörekvő piaci előrejelzésükben közölték: az első negyedévre becsült 3,4 százalékos – az előzetes várakozási átlagtól kissé elmaradó – éves magyar GDP-növekedés valamelyes lefelé ható kockázatot gyakorol a cég 2015 egészére érvényben tartott prognózisára, amely igen robusztus, 3,9 százalékos idei növekedéssel számol a magyar gazdaságban.

A ház szerint azonban az első negyedévi növekedés így is azt támasztja alá, hogy “túl alacsony” a 3 százalék alatti idei egész éves magyar növekedést valószínűsítő szélesebb körű konszenzusos előrejelzési átlag.

A magyar gazdaság ugyanis “kedvező fázisban” jár, a hazai kereslet javul, és a nemzetközi környezetnek is jót tesz az alacsony energiaár és az eurójegybank (EKB) mennyiségi enyhítési ciklusa.

A belső kereslet a háztartások pénzügyi mérleghelyzetének hosszú évekig tartó kiigazítása után most már a normalizálódás szakaszába jutott, emellett a háztartások hasznára válik a devizaalapú hitelek rendezése és ennek hatása a fogyasztásra – hangsúlyozzák a Bank of America-Merrill Lynch londoni elemzői. A ház ez utóbbi tényező fogyasztási hatását a hazai össztermék (GDP) 2 százalékára teszi.

A cég szerint az EKB “merész ütemű” mennyiségi enyhítési ciklusa várhatóan lendületet ad a magyar beszállítói hálózat számára fontos német exportnak is az euró gyengülése révén.

A Bank of America-Merrill Lynch elemzői szerint ugyanakkor ebben a makrogazdasági környezetben is van további monetáris enyhítési mozgástér. A cég várakozása szerint ugyanis a magyarországi infláció 2016 végére is épphogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 3 százalék plusz/mínusz 1 százalékpontos célsávjának alján lesz.

Ennek alapján a ház azzal számol, hogy az MNB alapkamata 2015 végére 1,35 százalékig süllyed a jelenlegi 1,65 százalékról, feltéve, hogy addig nem romlik markánsan a globális kockázatvállalási hangulat.

A Bank of America-Merrill Lynch elemzői közölték: számításaik szerint a magyarországi infláció még akkor is “kényelmesen” az MNB célsávján belül maradna, ha a nyersolaj hordónkénti világpiaci ára 100 dollárra emelkedne vissza 2016 végéig.

Más nagy londoni házak is jósolnak 3 százalék feletti idei magyar gazdasági növekedést és 1,50 százalék alatti kamatszinten véget érő monetáris enyhítést.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői a közép- és kelet-európai térség gazdasági kilátásairól összeállított legutóbbi előrejelzésükben közölték, hogy a magyar gazdaságban az idén 3,5 százalékos növekedést sem tartanak kizártnak. A ház jövőre lassabb, 2,5 százalékos magyarországi GDP-növekedéssel számol, de a cég mindkét előrejelzést javította, korábbi prognózisa ugyanis 2015-re 2,9 százalékos, 2016-ra 2,3 százalékos GDP-növekedést valószínűsített a magyar gazdaságban.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének közgazdászai a minap szintén javították 2015 egészére szóló magyar gazdasági növekedési becslésüket, az eddigi 2,8 százalékról 3,2 százalékra.

Az MNB várható további kamatpályájára a Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői a Bank of America-Merrill Lynch prognózisánál is agresszívabb előrejelzést tartanak érvényben. A ház azzal számol ugyanis, hogy a monetáris tanács 1,25 százalékos alapkamaton fejezi be a jelenlegi enyhítési ciklust.

A GS londoni elemzői szerint az inflációs kilátások mellett az is alátámasztja az MNB enyhítésre hajló alapállását, hogy a Fitch Ratings hitelminősítő a minap felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította Magyarország államadós-osztályzatainak kilátását az addigi stabilról, egyebek mellett a magyar gazdaság külső fizetési mutatóinak markáns javulásával indokolva a lépést.

A Goldman Sachs jelentősen lefelé módosította kamatvárakozását, korábban ugyanis 1,60 százalékos alapkamaton várta az MNB monetáris enyhítési ciklusának végét.

A Royal Bank of Scotland (RBS) bankcsoport londoni elemzői 1,20-1,30 százalék közötti alapkamaton várják az enyhítési ciklus végét, és véleményük szerint a forint euróárfolyamának nagyon kiugró és tartós gyengülése kellene e kamatkilátás módosulásához.