Szakképzés: egymilliárdos fejlesztések indulnak

Pécs és Baranya megye szakképzését érintő, több mint egymilliárd forintos, EU-s támogatással zajló fejlesztés indult útjára csütörtökön. Ekkor tartották ugyanis a Pannon Szakképzési Szervezési Tanács (PSZSZT) nyertes projektjeinek nyitórendezvényét a pécsi Simonyi Károly Szakközép- és Szakiskolában. Csak az eseményt befogadó intézmény több mint 390 millió forintos fejlesztés előtt áll.

hirdetés

Galériáért klikk a képre!

– A társulás 2008 nyarán jött létre, azóta tizenhét megyei szakképző intézmény működik együtt mintegy 9000 tanuló oktatását biztosítva – emelte ki Hári József, a PSZSZT igazgatója. A projektnyitó két olyan, egymással is összefüggő pályázat elnyerését ünnepelte, amelyben a társulás szerepelt kedvezményezettként. A TÁMOP-2.2.3. pályázatuk közel 303 millió forintot nyert, míg a TIOP-3.1.1-en nyertes munkájukból 891 millió forintot, s a hozzá szükséges 99 milliós önrészt fordíthatják három helyszínen infrastruktúrafejlesztésre, másik két intézményben pedig eszközbeszerzésre.

Horváth Zoltán, a Baranya Megyei Közgyűlés alelnöke a társulás elnökeként köszöntötte a rendezvényen résztvevő országgyűlési és önkormányzati képviselőket, a projekt munkatársait és a pedagógusokat. Beszédében nemzetközi példákkal illusztrálta a szakképzés Európa-szerte méltatlan helyzetét, s a célkitűzést is megfogalmazta: ,,vissza kell állítani a kétkezi munka becsületét, e pályázat pedig ennek eléréséhez segíthet hozzá” – mondta.

Őt követően Nagy Csaba, Pécs alpolgármestere hangsúlyozta: a Simonyi új épülete korszerűbb képzést tesz majd lehetővé, s ennek megvalósításához a nehéz költségvetési helyzetben lévő város 50 millió forintos önrészt biztosít.

,,A megújuló képzések háza” név alatt épülő új blokk korszerű kialakításának és gazdag felszereltségének köszönhetően biztosítja majd az épületgépészet teljes egészének oktatásához szükséges feltételeket. A napelemekkel is ellátott, passzívházként is működtethető épületben tizenkét belső, valamint kuriózumként az épület tetején egy kültéri tanműhely kialakítását is tervezik – avatta be a fejlesztés részleteibe a jelenlévőket Déri Tibor, a Simonyi Károly Szakközép- és Szakiskola igazgatója.

Filó Csilla, a TÁMOP projektvezetője a kettős pályázat munkatársaira eső teendőit ismertette. Többek között a tanagyag-fejlesztés mikéntjét és a hátrányos helyzetű gyermekek fejlesztését célzó módszertani központ létrehozását emelte ki.

A TIOP-pályázat megvalósulását felügyelő csapat vezetője, Hegyi Ákos kitért a Simonyi mellett ugyancsak fejlesztés előtt álló bólyi és pécsváradi intézményekre is. Előbbinél a Montenuovo Nándor Szakközépiskola, Szakiskolában egy egyedülállóan korszerű tankonyhát és egy asztalosműhelyt fognak kialakítani. Az utóbbi helyszínen pedig az egyre korszerűtlenebb állapotban lévő kollégiumot hoznák rendbe a tetőtől a nyílászárókon át egészen a vezetékcseréig. ,,Azt szeretnénk, ha ez egy mintaértékű fejlesztés lenne” – foglalta össze a projektvezető.