Szalánta továbbra is csatában a pécsi vízért

A pécsi vízszolgáltató, a Tettye Forrásház Zrt. egy elszámolási vita miatt szombat reggel ismét megkísérli a vízellátás korlátozását a baranyai Szalántán, miután előző nap nem járt sikerrel; a társaság nyolc-tíz embere rendőrökkel érkezett a településre – közölte Szalánta polgármestere az MTI-vel.

hirdetés

Dunai Zoltán elmondta, hogy az elzárópont magánterületen van, annak tulajdonosa egy pótkocsival az akna fölött állt meg. A független polgármester közlése szerint mindeközben mintegy húsz helybeli arra vár, hogy “mit lép” a Tettye Forrásház. A rendőrök egyelőre nem avatkoztak közbe.

Sándor Zsolt, a Tettye Forrásház Zrt. vezérigazgatója az MTI-nek szombaton azt mondta: a pénteki vízkorlátozás megszüntetése, a szűkítő eltávolítása törvényellenes volt, így megteszik a jogi lépéseket. “A korlátozás helyreállítása azonban kötelességünk” – hangsúlyozta.
Sándor Zsolt szerint jogszerűen járnak el, hiszen az üzemeltetési szerződés alapján működtetik a vezetéket, s a szükséges szolgalmi jog is a rendelkezésükre áll. Hozzátette: ha sikerül a korlátozás, akkor a közegészségügyi minimummennyiséget adják majd át az ellátó hálózatba, de ennél többet nem. Teszik ezt mindaddig, amíg a Pécsi Vízmű nem rendezi a tartozását, vagy a szalántai önkormányzat nem talál olyan üzemeltetőt, amely hajlandó fizetni a Tettyének a szolgáltatásért.

“Ennek a víznek a megtermelése pénzbe kerül. A Pécsi Vízmű tevékenysége miatt csak Szalántán több tízmilliós tartozása keletkezett a cégnek” – mondta a vezérigazgató, hozzátéve, hogy nem fognak belemenni semmiféle provokációba.