Szalántán a vízmű-csata újabb fordulója

A pécsi vízszolgáltató, a Tettye Forrásház Zrt. péntek hajnalban, egy elszámolási vita miatt, korlátozta a vízellátást a baranyai Szalántán, a szűkítőt az önkormányzat kora délután eltávolíttatta.
Dunai Zoltán, Szalánta polgármestere az MTI-nek elmondta: hajnali négy óra körül a Tettye Forrásház szakemberei egy szűkítőt helyeztek el a falu víztározóját ellátó vezeték egyik pontján. A polgármester hozzátette, a szalántai képviselő-testület úgy határozott, felkérik szolgáltatójukat, a Pécsi Vízművet, hogy állítsa helyre az eredeti állapotot. Ez pénteken kora délután megtörtént, a szűkítőt eltávolították. Dunai Zoltán hozzátette: az önkormányzat úgy döntött, megpróbálnak jogi lépéseket tenni az ügyben.

hirdetés

Nyirati István, a Pécsi Vízmű vezérigazgatója az MTI-nek megerősítette a történteket. Mint mondta, a tolózárat az önkormányzat munkatársa kezelte, a szűkítőt a polgármester kérésére valóban a Pécsi Vízmű emberei távolították el. A cégvezető hozzátette, hogy a korlátozásról csak reggel kilenckor kaptak értesítést, egyben a szükségvízellátás megszervezésére is felszólította őket a Tettye Forrásház. Nyirati István leszögezte: egy Szalánta méretű településen a szükségellátás megszervezése három munkanapot vesz igénybe, a község esetében pedig a tűzoltáshoz szükséges víz csak a víztározóból biztosítható.
Szalántán egy száz köbméteres hidroglóbusz van, amely mintegy fél napra elegendő vizet képes tárolni. A vízkorlátozás így nem volt érezhető a településen – mondta a polgármester.

Sándor Zsolt, a Tettye Forrásház Zrt. vezérigazgatója már márciusban arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a napi többórás korlátozás egy-két héten belül elkezdődhet Szalántán, s a lakosságot fogja érinteni.
A Tettye és a francia érdekeltségű Pécsi Vízmű között anyagi természetű vita van. A Tettye százmillió forint nagyságrendű összeget követel elődjétől. Szalánta jelenleg az egyetlen település a Tettye szolgáltatási területén, amely nem mondta fel a szerződést a Pécsi Vízművel.

A Tettye szerint a Pécsi Vízmű hátraléka abból adódik, hogy bár a baranyai megyeszékhely vízellátását 2009 októbere óta a Tettye biztosítja, Szalántán a Pécsi Vízmű maradt a szolgáltató. A vállalat azonban sem az átvett ivóvízért, sem a szennyvízkezelésért nem fizet a Tettyének, bár a díjakat beszedi a lakosságtól. A 2009 októbere és 2010 áprilisa között kiszámlázott kintlévőség bruttó 164 millió forint, de az azóta átadott víz és a szennyvízátvétel is elszámolásra vár.

A baranyai megyeszékhely vízszolgáltatója, a Tettye Forrásház Zrt. január végén egyszer már megpróbálta korlátozni a vízszolgáltatást a szalántai átadási ponton, a helyi lakosság azonban akkor megakadályozta ezt. Egy csoport elállta az utat, kihívták a rendőrséget, s a cég emberei nem jutottak be a vízátadó területre.

Sándor Zsoltot pénteken többszöri próbálkozás után sem sikerült elérnie az MTI-nek.