Már sehol sem veszélyes a levegő

Már sehol sem veszélyes szintű a légszennyezettség, de öt településen a szálló por (PM10) magas koncentrációja miatt továbbra is egészségtelennek számít a levegő.


Több északkelet-magyarországi településen csaknem egy héten keresztül veszélyes volt a levegő a magas szállópor-koncentráció miatt. Ezek közül több nagyvárosban napokon keresztül a járművek üzemanyagának égéstermékeiből származó nitrogén-dioxid szintje is gondot jelentett.

hirdetés

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) legfrissebb mérései alapján a magas szállópor-koncentráció miatt jelenleg Salgótarjánban, Miskolcon, Putnokon és Sajószentpéteren számít egészségtelennek a levegő. A légszennyezettségben a nitrogén-dioxid-szint már egyik településen sem domináns.

Ugyancsak a magas szállópor-koncentráció miatt hat település – Budapest, Pécs, Esztergom, Eger, Nyíregyháza, Oszlár és Hernádszurdok – levegője kifogásoltnak számít, a többi helyen elfogadható a levegő minősége.

A levegő szennyezettségének egészségügyi értékelését egy index alapján végzik. Az OKI táblázata a légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján négy szintet különít el: kék (elfogadható), zöld (kifogásolt), narancssárga (egészségtelen), piros (veszélyes). Az önkormányzatok az utóbbi két kategória alapján rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási, illetve riasztási fokozatát. A fővárosban pénteken a szmogriadó – enyhébb – tájékoztatási fokozatát is megszüntették.