Számon kérik a lacikonyhásokat

A kulturális főváros program során lerakott új gránit térburkolatok érzékenyebbek a hagyományosnál, ezért jobban is kell rájuk vigyázni. Fokozottan igaz ez a fesztiválszezon beindulásával. A terek fenntartását végző BIOKOM garanciákat vár el a közterület-használóktól, és fellép, ha szükséges.

hirdetés

Már a 2010-es évben is, de főleg tavaly okozott problémát, hogy a nagyobb, lacikonyhás események után a közterületek bérlői olaj- és zsírfoltokat, megszáradt ételmaradványokat, ragadós foltokat hagytak maguk után a köztereken. A probléma főleg a két éve lerakott gránitfelületeket érintette a Széchenyi téren és a Kossuth téren.

Az olykor tarthatatlan állapotok miatt a közterek üzemeltetését tavaly óta végző BIOKOM Kft. komoly intézkedéseket vezetett be, hogy olyan tisztán kapja vissza a város a tereket, ahogy azt a rendezvények előtt átadják a használóknak.

Lóczi Szidónia, a társaság pr-menedzsere lapunknak elmondta: a fesztiválok előtt egy megállapodásban rögzítik a kitelepülőkkel a közterület-használat feltételeit. Ekkor egy előre meghatározott, a területhasználat módjától függő mértékű kauciót is elkérnek a másik féltől, amelyet mindaddig visszatartanak, amíg nem állítják helyre a szemetes felületek tisztaságát.

Helyszíni jegyzőkönyvvel, fotóval dokumentálva adják át a használónak a közterületeket az események előtt, és az eredeti állapotok visszaállítását kérik. Elmondása szerint a rendszer a bevezetése óta jól vizsgázik, hiszen a visszatartott összeg nagysága, amely a lacikonyhások esetében a magasabb, távol tartja a bérlőket a felelőtlen magatartástól.

Ha mégis ez történne, a megállapodás értelmében a BIOKOM Kft. a takarítást, illetve a helyreállítást a közterület használójának költségére elvégzi, amelyet a kaució biztosít. Amennyiben szükséges, követelheti az ezen felüli károk megtérítését is a városüzemeltetési társaság. Előbbi esetre volt már példa is az elmúlt fél évben.

Hadat üzentek a foltoknak

Bár a kitelepülések résztvevőitől követelheti a BIOKOM a foltok eltakarítását, a város szemetelő, ételmaradványokat, fagylalt- és üdítőfoltot maguk után hagyó polgáraival már nem köthetnek egyenként szerződést. Éppen ezért az így keletkezett foltokra március óta egy speciális, óriásporszívóhoz hasonlító, elektromos működésű, két súrolókefével felszerelt, a víz elektrolízisére építő berendezést használnak. Az amerikai gép az erősen szennyezett területeken alacsony koncentrátumú, környezetbarát vegyszerrel is képes takarítani, másutt csak az elektrolízis elvére épülő vizes tisztítást végez.

Hirdetés