Számos riasztás a vihar miatt

Kilenc alkalommal riasztották a megye tűzoltóit a viharos időjárás következtében megdőlt fákhoz, meglazult tetőszerkezethez és kidőlt tűzfalhoz. A hivatásos tűzoltók munkáját a Misina Önkéntes Mentőegyesület tagjai is segítették egy pécsi káreset felszámolásánál. Az előrejelzések szerint erős szél hétfő éjszaka mérséklődik majd.

hirdetés

Röviddel reggel hét óra előtt egy húszméteres fa dőlt a 6. számú főútra, mely teljes útzárat okozott a Görösgálpusztai elágazónál. A szigetvári tűzoltók negyed óra alatt megszüntették az útakadályt.

Siklóson, a Köztársaság téren egy nyolcméteres platánfa dőlt az úttestre, ezt a városi tűzoltók láncfűrésszel távolították el.

Pécsett a Fürj utcában egy ötven négyzetméter alapterületű családi ház tűzfala dőlt meg az erős szél következtében. A tűzfal rádőlt a mellette található kisebb épület tetejére, amely mintegy hat négyzetméteren beszakadt. A pécsi tűzoltók eltávolították a veszélyesen lógó törmelékdarabokat, majd átadták a helyszínt a katasztrófavédelmi megbízottnak. A lakók elhelyezéséről nem kellett gondoskodni.

Pécsett az Ürögi fasoron egy fenyőfa ága szakadt le, amely veszélyeztette a járókelőket. A tűzoltók láncfűrész segítségével megszüntették a közvetlen veszélyt.

Egy nagyméretű faág szakadt le a Pécsett a Jókai utcában, amely egy parkoló személyautó hátsó részét törte össze. A tűzoltók eltávolították a méretes faágat, majd átadták a helyszínt a rendőrségnek.

Bádoglemezek lazultak meg az Angster József Szakképző Iskola főépületén. A lelógó lemezek veszélyeztették a járókelőket, ezért a tűzoltók segítségét kérték. A beavatkozók eltávolították a lógó részeket, a meglazult részeket pedig rögzítették.

Lánycsókon a Dózsa György utcában egy húszméteres fenyőfa a szomszédos ingatlan irányába dőlt meg. A mohácsi tűzoltók tolólétra és láncfűrész segítségével eltávolították a fát.

Pécsett a Hengermalom utcában szintén egy nagyméretű faág szakadt le, amely a járókelőket veszélyeztette. Itt a pécsi tűzoltók avatkozta be.

Létraszer riasztására is szükség volt egy fa eltávolításához Pécsett a Bajcsy-Zsilinszky utcában, ahol a megdőlt fát egy fal állította meg, mely alatt egy személyautó is parkolt, amellyel sikerült idejében biztonságos helyre állni. A hivatásos tűzoltók munkáját a Misina Önkéntes Mentőegyesület is segítette, és közösen, tolólétra és láncfűrész segítségével feldarabolták a kidőlt fát.

Az esetek egyikében sem történt személyi sérülés.

[frame]Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2013.11.26. kedd éjfélig Hétfőn késő estig a Dunántúlon és a Duna vonalában viharos (60-80 km/h) marad az északi szél. Sopron környékén, a Balaton és a Dunántúli-középhegység térségében egy-egy 85-90 km/h körüli széllökés is előfordulhat. Az északkeleti megyékben kis területen délutánig szintén kialakulhat egy-egy 65-70 km/h körüli széllökés. Éjszaka átmenetileg mérséklődik, majd kedden napközben nyugaton és északkeleten ismét viharossá (60-65 km/h) fokozódik a szél, de nagy területen 70 km/h-t meghaladó széllökés már nem várható. Hétfőn a Tiszántúlt leszámítva eleinte többfelé, majd elsősorban az ország déli részén, főként Bács-Kiskun, Tolna és Baranya megyében valószínű havazás, melyből síkvidéken legfeljebb lepel-1 cm, a Mecsekben viszont 2-3 cm friss hó hullhat. Kedden a déli határvidéken ugyan kialakulhat gyenge havazás, illetve a nyugati tájakon hózápor, de talajfelszínen megmaradó hó nem valószínű.[/frame]