Szanyi kapitány beindult

Szanyi Tibor, az MSZP európai parlamenti képviselője jövőre javaslatot tesz egy egységes európai adó- és illetékunió kialakítására. Az ellenzéki politikus ezt pénteken, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján jelentette be. Szanyi Tibor hangsúlyozta, a fiskális uniót elsősorban az “állam foglyul ejtésének” gyakorlata indokolja, ami szerinte az EU-ban Magyarországon a legjellemzőbb, mivel itt egy “bűnözői bandának” is nevezhető “kormányzati klán” úgy alakítja a jogszabályokat, hogy azok csak egy szűk körnek juttassanak előnyöket.

hirdetés

Az Európai Unió a luxemburgi adóparadicsom ügyének nyilvánosságra kerülése óta sokat foglalkozott a korrupció elleni fellépéssel, mivel összesen ezermilliárd euróra tehető a be nem folyt tagállami adó mértéke – fejtette ki.

A brüsszeli képviselő szerint a közös európai szabályok azért lennének hasznosak mert nem engednének mozgásteret a magyarhoz hasonló kormányoknak. Így például nem lehetne “Vida Ildikó jellegű műveleteket bonyolítani”, de az áfacsalások, vagy a “dohánymutyi” is megakadályozható lenne.

A szocialista politikus emellett tarthatatlannak nevezte azt a tagállamok közötti különbséget, hogy míg Nagy-Britanniában, Írországban és Máltán az élelmiszereket nem terheli forgalmi adó, addig Magyarországon 27 százalékos áfa van érvényben.

Szanyi Tibor a fentieken kívül méltatta a 315 milliárd eurósra tehető befektetésösztönző Juncker-projektet, amely elsősorban az oktatás és az egészségügy fejlesztésére törekszik a látványos építkezések helyett. Közölte, javaslatára bekerült a programba egy olyan rendelkezés, amellyel az eddig be nem szedett tagállami adóbevételeket úgy lehet felajánlani a programba, hogy az ne növelje az adott ország költségvetési hiányát.

Kérdésekre válaszolva Szanyi Tibor elmondta, az igazi kérdés nem az, hogy jelen van-e a korrupció, mert az háromezer éve megfigyelhető a társadalomban, hanem az, hogy egy kormány mit tesz ellene. Szerinte pedig a Fidesz ellenintézkedések helyett inkább rendszerszintűvé emelte a korrupciót.

A szocialista politikus szerint ezt támasztja alá a “trafik- a föld- és a bankmutyi”, valamint az, hogy Orbán Viktor miniszterelnök “szűkebb és tágabb családja csúcsmilliárdos lett”. “Ezt mindenki tudja ebben az országban” – fogalmazott, majd hozzátette, úgy látja visszajöttek az ötvenes évek, amikor nem a korrupt párttitkárt, hanem az őt feljelentőt forgatják ki “hetedíziglen minden vagyonából”. “Ez terror” – mondta.
Szanyi Tibor tájékoztatója végén “sok, sok évbe telő börtönbüntetést” kívánt “minden fideszes gengszternek”.