Kétszáz milliós mobillopás: jogerős a 3-3 év

Helybenhagyta a Pécsi Ítélőtábla hétfőn jogerősen annak a két gépkocsivezetőnek a büntetését, akit korábban 3-3 év letöltendő börtönnel sújtottak, amiért közreműködtek egy 232 millió forint értékű mobiltelefon-szállítmány ellopásában 2009-ben.

hirdetés

A táblabíróság Krémer László vezette tanácsa megváltoztatta a bűncselekmény minősítését, és az első fokon eljáró Zala Megyei Bírósággal szemben Polgár Attila Szilárdot, valamint Simon Lászlót nem társtettesként elkövetett sikkasztásban, hanem bűnsegédként elkövetett lopásban mondta ki bűnösnek.

A bíró megjegyezte: a másodfokú tanács a vádlottak büntetését túlzottan enyhének találta, de ügyészi indítvány hiányában nem volt lehetősége a súlyosításra.

A két férfi 2009-ben rendszeresen fuvarozott a Nokia Komárom Kft. megbízásából. Egyiküket közös ismerősükre hivatkozva felkereste egy ismeretlen, mobiltelefont adott neki, és arra kérte, hogy pénzért segítsen a mobiltelefon-szállítmány ellopásában.

A gépkocsivezető az év május 13-án tíz raklap és három karton mobiltelefonnal indult útnak Komáromból Olaszországba.

A férfi a váltótársát is bevonva az ügybe, a korábban kapott mobilon értesítette bűntársát, és megbeszélte vele a lopás részleteit.

A sofőrök a telefonon kapott utasítás szerint Zalalövő külterületén megálltak. Megérkeztek az ismeretlenek is, kiiktatták a jármű riasztóberendezését, a 2900 mobiltelefont átrakták a saját tehergépkocsijukba, majd elhajtottak, a két gépkocsivezető pedig folytatta útját Olaszországba.

Bár a bűncselekményre fény derült, és a sofőrök ellen eljárás indult, az elkövetői kört nem sikerült felderíteni. A mobiltelefonok sem kerültek elő, a cég kárát a biztosító térítette meg.