Százötven milliót kaphat Györgytelep

Pécs egyik, ha nem a legjobban elmaradott része Györgytelep. A keleti városrész északi részén, az egykori bányászkolónián közel százan élnek rendkívül rossz körülmények között. A város most 150 milliót költene el az ott élők megsegítésére.

hirdetés

Az önkormányzat vissza nem térítendő pályázati forrást célzott meg annak érdekében, hogy komplex telepprogram keretében a halmozottan hátrányos helyzetű, elkülönült – szegregált – lakókörnyezetben a mélyszegénységben élők társadalmi integrációját elősegítse.

A természeti és emberi erőforrás fejlesztési bizottság elnöke, Kővári János szerint a telepen élők mindegyike részt vesz a programban, amely keretében a munkaerő-piacon is használható szakmát sajátítanak el. Kiemelte: a képzésben részesülők a gyakorlati idejüket a telepen töltik majd, egymás otthonát teszik rendbe, újítják fel.

A családfők többek között a kőműves, szobafestő szakmát is elsajátítják, de a család egésze kap segítséget a mindennapi életvezetést illetően, kezelve a szenvedélybetegségeket is, azaz egészségügyi, szociális, lakhatási és foglalkoztatási projekt lesz.

Kővári János szerint összesen harminc családról – úgy száz emberről – van szó, őket öt mentor követi, s tréningekbe, foglalkoztatási programokba vonja be őket. A pályázat lejárta után a továbblépéshez is segítséget adnak a későbbiekben – emelte ki. Hozzátette: amennyiben nem lenne sikeres a pályázat, abban az esetben el kell indítani a programot a településrész felzárkóztatására.

A pécsi önkormányzat rendelkezésére álló Integrált Városfejlesztési Stratégia alapján a legsürgetőbb beavatkozási területként jelölték meg a Györgytelepet. A pályázati projekt két évig tartana, s szeptemberben indulhat el. A program keretében egy közösségi teret is ki kell alakítania az önkormányzatnak a közösségi programok megvalósítására. Erre a volt „Jó szerencsét” mozi épületét szemelték ki a Török István utcában. A leromlott állapotú ingatlanra azonban költeni kell, a város erre hatmilliót áldoz, amely költségeket részben a pályázat finanszírozza.

A projekt kulcsa a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Györgytelepen hosszabb ideje futó „Jelenlét” programja: a helyi problémák, társadalmi viszonyok terén megszerzett tapasztalat és tudás hozzájárulhat a sikeres megvalósításhoz, amely során az Országos Roma Önkormányzattal is együtt kell működni.