Százzal több bölcsisnek jut hely

Fellélegezhetnek a kisgyermeket nevelő családok, miután a város több mint százzal növelte a férőhelyek számát a város bölcsődéiben. Az eddigi 574 helyett a jövőben már 688 fő befogadására válik alkalmassá a Pécsett működő tíz intézmény. Örömteli, hogy mindez nem jelent anyagi pluszterhet a városnak.

Nem egyszerű manapság bölcsődét találni Pécsett, holott a városvezetés már egy korábbi intézkedésével bővítette a férőhelyek számát. Most egy felsőbb jogszabály segítségével azonban jelentősen tovább enyhülhet a helyzet.

A minisztériumi rendelet szerint egy bölcsődei csoportban legfeljebb 12 gyermek nevelhető, gondozható, ha pedig az összes gyermek betöltötte a második életévét, további két kicsinek jut hely, miközben ezután is két gondozó látja el a feladatokat.

Pécsre vetítve ez azt jelenti, hogy az eddigi 574 helyett már 688 gyermeknek jut hely az intézményekben, azaz a férőhelyek számának emelésével lehetőség nyílik a pécsi ellátásra várók számának csökkentésére.

Mint az a Csizi Péter alpolgármester által jegyzett városházi dokumentumból kiderül, a személyi és tárgyi feltételek jelenleg is rendelkezésre állnak a férőhelyek növeléséhez, s a csoportlétszám emelésével a jelenlegi csoportszobák méreteit sem kell megváltoztatni. A város költségvetésének nem okoz tehát pluszkiadást a lehetőség megnyitása.

Az előző évek tapasztalatait figyelembe véve a bölcsődék igazgatóinak javaslatára a tízből nyolc bölcsődében emelkedhet a férőhelyek száma. A Frankel Leó utcai Hétszínvirág Bölcsődében az eddigi 44 helyett 50, a Bornemissza utcai Mandula Bölcsődében 40 helyett 52, a Testvérvárosok terei Kiskuckó Bölcsődében 60 helyett 66 gyerek kaphat helyet.

A Mezőszél Bölcsődében, az Ajtósi Dürer utcai Cseperedő Bölcsődében és a Köztársaság téri Zöldliget Bölcsődében 60 helyett 80 főt fogadhatnak, míg a Budai Nagy Antal utcai Napsugár Módszertani Bölcsődében 80 helyett 100, s a Gosztonyi Gyula utcai Fészek Gyermekotthonban 30 helyett 40 kicsinek jut hely ezután.

Hirdetés