Széchenyi programiroda nyílt a Király utcában

Széchenyi programiroda nyílt Pécsen csütörtökön, hogy tanácsokkal és tájékoztatókkal segítse az Új Széchenyi Terv (ÚSZT) pályázóit.

hirdetés

Molnár Ágnes, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztéspolitikai államtitkára a Király utca 33. szám alatt található iroda megnyitóján kiemelten fontosnak nevezte, hogy a kis- és középvállalkozók minden lehetséges támogatást megkapjanak, amellyel hozzájárulhatnak a kormánynak az ország gazdasági növekedésére vonatkozó céljai elérésében, továbbá a munkahelyek megtartásában és bővítésében.

Az államtitkár kiemelte: az ÚSZT pályázatai népszerűek, forrásaira eddig mintegy 12 ezer pályázat érkezett, 4200-ról már támogatói döntés is született. A legnagyobb érdeklődésre a vállalkozásfejlesztést célzó pályázati kiírások tartanak számot. Ezekre eddig 6 ezren jelentkeztek, 70 százalékuk pályázatát már támogatásra érdemesnek találták.

“Azok a mikro-, kis- és középvállalkozók, akik nyolc éven át a szocialista kormányoktól semmilyen támogatást nem kaptak, az Új Széchenyi Tervnek köszönhetően elsőként juthatnak forrásokhoz” – jegyezte meg.

Molnár Ágnes szólt arról is, hogy mivel a válság miatt a vállalkozások nehéz helyzetbe kerültek, a kormány olyan kombinált hitelkonstrukciók kidolgozását is tervezi, melyekkel a jelenlegi utófinanszírozásos európai uniós támogatási rendszerben segítené a pályázati önrész előteremtését és az előfinanszírozást.

Az államtitkár az európai uniós források minél nagyobb arányú felhasználása, a forráshoz jutás könnyítése és gyorsítása érdekében szükségesnek nevezte az engedélyezési eljárások egyszerűsítését.

Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármestere hangsúlyozta, hogy a baranyai megyeszékhely mindig megbecsülte a vállalkozásokat. Ma pedig, a város egyik legnagyobb foglalkoztatója, az Elcoteq csődjével ez hatványozottan igaz lett, “minden munkahely számít”.

A politikus reményét fejezte ki, hogy az iroda működése nyomán a pályázati lehetőségek és az elnyerésükhöz szükséges információk az érintettek lehető legszélesebb köréhez eljutnak.

A kormány idén tavasszal döntött a Széchenyi programirodák megnyitásáról az ÚSZT megvalósításának elősegítésére.
Fontos szempont volt, hogy a vállalkozásfejlesztés, az otthonteremtés, az egészségipar, a zöld gazdaságfejlesztés helyi szinten is megfelelő hangsúlyt kapjon a régiók közötti egyensúly megteremtésére és az egyenletes fejlődés feltételeinek biztosítása érdekében.

A Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft. által működtetett irodák feladata, hogy tanácsokat és tájékoztatókat adjanak a pályázóknak, a pályázni akaróknak.

Görözdi-Nagy Eszter, a Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft. ügyvezetője az MTI-nek elmondta: idén országosan 19 iroda nyílik, ebből eddig a székesfehérvárit és a pécsit adták át hivatalosan. Az irodákhoz kapcsolódóan összesen 152 tanácsadó dolgozik.