Várják a baptistákat – FRISSÍTVE!

A szülők száz, a tanárok kilencvenhárom százaléka támogatja a Széchenyi István Gimnázium fenntartásának átadását a Baptista Szeretetszolgálat részére – hangzott el az Önkormányzati Érdekegyeztető Fórum (ÖÉF) csütörtöki ülésén. A városvezetés és a szakszervezeti oldal a Budai Városkapu Iskolaközponthoz tartozó Török István utcai iskola jövőjét érintő döntésekről is tárgyalt mintegy két órán keresztül.
A Széchenyi gimnáziumot, amelyet tavaly vontak össze a TÁSI-val a Baptista Szeretetszolgálat, a Budai Városkapu Iskolaközpont alá tartozó Török István utcai iskolát pedig Pécsi Egyházmegye tarthatja fenn, amennyiben elfogadják a csütörtök délutáni rendkívüli közgyűlésen az erről szóló előterjesztést.

hirdetés

Nagy Csaba, Pécs alpolgármestere az ÖÉF-en kiemelte: az iskolának „nem sok jövője van”, ha nem sikerül megoldani a feladatátadást. Hozzátette: olyan fenntartót kerestek, amely hosszú távon és stabilan tudja működtetni az iskolát, megfelelő speciális oktatási programot tud kidolgozni az oda járó, főként hátrányos helyzetű diákok számára: e feltételeknek a Pécsi Egyházmegye messzemenőkig megfelel.

A szakszervezeti oldal az elkészült szakvéleményeket hiányolta, amelyeket nem sokkal később, még az ülésen fénymásolatként meg is kaptak. Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) pécsi ügyvivője arra is választ várt, hogy miért térnek el egymástól a baptistákkal, valamint az egyházmegyével kötendő szerződések. Azért térnek el, mert két különböző szervezettel kívánnak szerződni – hangzott a válasz az önkormányzati oldalról.

A szakszervezet azt is sokallta, hogy a Pécsi Egyházmegye kilencvenkilenc évre venné át az intézmény működtetését, szerintük tíz év reálisabb lenne. Keresztes László Lóránt LMP-s önkormányzati képviselő arra sem látott megfelelő garanciát, ha ennél rövidebb időintervallumon belül kerül vissza városi kézbe az intézmény, akkor nem marad-e meg közel száz évig a katolikusok haszonélvezeti joga az épületen. A városvezetés arról biztosította, hogy a szerződés erre nem ad lehetőséget.

A szakszervezet további biztosítékot kívánt volna arra nézve, ha mégis visszakerült a Budai Városkapu Iskola az önkormányzathoz, a város tovább üzemelteti azt. Nagy Csaba válaszában utalt rá: éppen azért adják át az intézményt, hogy az megmaradhasson.

A Széchenyi István Gimnázium Király utcai és a TÁSI ingatlana esetében is huszonöt évre szólna a Baptista Szeretetszolgálat haszonélvezeti joga, amely maga kezdeményezte a feladatátvételt az önkormányzatnál – mondta el Staub Ernő, az oktatási referatúra vezetője.

A patinás gimnázium szülői közössége száz százalékban, a tanári közösség elsöprő többségben, 93 százalékban támogatja az átadást – értékelte a helyzetet Kutas József igazgató. Az oktatóknak a közalkalmazotti státus helyett az új munka törvénykönyve alapján lesz jogviszonyuk.

– A pedagógusok munkabére és pótléka, a jutalmak, illetve a végkielégítések kifizetése nem lehet kevesebb az azonos feladatot ellátó közalkalmazottak juttatásának legkisebb mértékénél – mondta, hozzátéve: igényeiket nagy valószínűséggel el is fogadja a Baptista Szeretetszolgálat.

Frissítve (18:02)

Nagy Csaba (Fidesz) alpolgármester az indokokról szólva a közgyűlésen megjegyezte: az önkormányzat célja, hogy fenntartható, működtethető és az értékeket megőrző iskolarendszere legyen a jövőben is a városnak.

Hozzátette: a fenntartóváltásra szerinte nemcsak azért volt szükség, mert az önkormányzat teherbíró képessége véges, hanem azt is szeretnék, hogy Pécs iskolahálózata sokszínű legyen a jövőben.

Hoppál Péter oktatási bizottsági elnök beszámolt róla: a Széchenyi esetében sem a dolgozók, sem a szülők, sem a tanulók nem tiltakoztak a baptisták miatt, sőt: lelkesen fogadják az új fenntartót.

Az ellenzéki képviselők szerint a városnak több biztosítékot kellett volna beépítenie a fenntartóváltással kapcsolatos szerződésekbe. Nyőgéri Lajos (MSZP) például megjegyezte: amennyiben tíz százalékot csökken a normatíva, a baptistáknak átadott Széchenyit következmények nélkül visszaadhatja az önkormányzatnak.

Csizi Péter alpolgármester szerint az ellenzéknek érdekes módon például a baptistákkal semmi problémája nem volt, hiszen támogatták a szociális otthonok átadását a szeretetszolgálatnak.

Frissítve (18:53)

A Török István utcai iskola a Pécsi Egyházmegyének való átadásakor Meixner András (MSZP) azt mondta, támogatják az átalakítást, ugyanis a leszakadó városrészben nagy szükség van az egyház segítségére is. Kővári János és Hoppál Péter szintén üdvözölték a katolikus egyház érkezését. Előbbi azt mondta: sokaknak ez az iskola az utolsó szalmaszálat jelenti, s további fenntartása talán az egyetlen út a leszakadás mérsékléséhez megállításához.