Szegedi virológus: a nyitás politikai döntés volt, 7 millióan még nem védettek

Duda Ernő professzor szerint a társadalomnak kell kikényszerítenie, hogy mindenki oltassa be magát.

hirdetés
Uránia Mozi

Duda Ernő, a Szegedi Tudományegyetem virológus professzora a Népszavának adott interjút, amiben elmondta, hogy véleménye szerint politikai döntés volt enyhíteni a korlátozásokon, másképp csökkent volna a kormány népszerűsége.

“Az embereknek elegük van a bezártságból. Tízezrek tüntetnek a bezárások ellen Európa-szerte. Hogy jó is lesz-e? Nem lesz” – fogalmazott a professzor.

A nyitás mellett ugyanis nem szólnak a járványügyi adatok – mondta.

Az oltások (mindkét dózis) miatt védett emberek száma szerinte alig lehet több mint egymillió és úgy becsüli, hogy maximum kétmillió ember eshetett át a fertőzésen, így összesen legfeljebb hárommillióan védettek a vírus ellen. Tehát: hétmillióan még nem azok.

“Intenzív propagandára lenne szükség arról, hogy a járványnak nincs vége, tessék hordani a maszkot. És meg kellene büntetni azokat, akik nem hordják. Nem szigorításokra van szükség, de a meglévő szabályokat be kellene tartani” – hangsúlyozta az interjúban a virológus.

Duda Ernő szerint a társadalomnak kell kikényszerítenie, hogy mindenki oltassa be magát. Ennek mikéntjéről így nyilatkozott:

“Ennek az érdeknek a kikényszerítésére szélsőséges esetben lehet drasztikus eszközt használni, azt például, hogy kötelezővé teszik az oltást. Egy demokratikus országban lehet abban bízni, az értelmes emberek fölismerik, érdekük, hogy be legyenek oltva. Ha valaki nem képes erre, akkor azt kényszeríteni kell. Ezt lehet úgy, hogy a rendőr elviszi, meg úgy is, hogy lesz majd egy zöldkártya, amely többlet jogokat biztosít az oltottaknak.”

A teljes interjú itt olvasható.