Komló a szegregáció ellen

Pályázatot nyújtott be Komló önkormányzata a településen található szegregált lakókörnyezetek felszámolására és az ott lakók integrálására. Siker esetén a nagyjából 300 millió forintos összköltségvetésű program 100%-ban támogatásból valósulhat meg.

hirdetés
Uránia Mozi

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség célja, hogy felszámolják az országban még helyen megmaradt elkülönült lakóövezeteket, amelyeken sokszor az alapvető közszolgáltatások nélkül élnek emberek, akik szinte nincsenek is kapcsolatban az adott településsel. A többelemű programnak csak egy része a lakhatási körülmények javítása és a szegregált lakóövezetek felszámolása. Ehhez kapcsolódóan felnőttképzés, munkakeresési tanácsadás, egészségügyi szolgáltatások és közösségfejlesztés is szerepel a kitűzött célok között.

A pályázatot az önkormányzat a Szent Kinga Caritas Alapítvánnyal, a kistérségi családsegítő szolgálattal és a roma önkormányzattal közösen nyújtotta be. Sikere esetén a sportvölgyi barakkházak felszámolása és a szállásfalui Vak Bottyán utca legrosszabb állapotban levő házainak renoválása szerepel a célok között. Az érintett ingatlanokban lakó rossz szociális helyzetű emberek – köztük romák és nem romák vegyesen – életkörülményeit lakásvásárlással és új otthonok építésével igyekeznek jobbá tenni. Ide előzetes szűrés alapján az együttélésre alkalmas és a további programokban részt venni
hajlandó családok kerülhetnek be.

Polics József polgármester elmondta, hogy minden helyhatóság feladata, hogy az elérhető eszközökkel törekedjen emberhez méltó körülményeket biztosítani a polgárai számára. Ebben meglepően széles egyetértés mutatkozott a képviselő-testületen belül, hiszen a pályázatról szóló határozatot a Jobbiktól az MSZP-ig minden párt képviselője. A végső döntés és az esetleges siker azonban még távoli. Az első, regisztrációs szakaszban csupán egy koncepciót kellett benyújtani. Ha a bírálóbizottság ezt elfogadja, akkor lesz lehetőség a részletes pályázati anyag elkészítésére és beadására. A támogatás odaítéléséről az NFÜ ennek a második anyagnak az alapján dönt majd.

Pozitív kimenetel esetén a tervezett költségvetés elérheti a 300 millió forintot, amely teljes egészében támogatásból származik majd. Rövid időn belül ez lehet a második hasonló beruházás azt követően, hogy a közelmúltban az önkormányzat jelentős összeget nyert a szegregált lakókörnyezetek rendbetételére kiírt TÁMOP-pályázaton a Zrínyi-Vörösmarty utcák környékének rehabilitálására.