Székely Bertalan-alkotást ajándékoztak a Janus Pannonius Múzeumnak

Székely Bertalan festőművész egyik alkotását ajándékozta a pécsi Janus Pannonius Múzeumnak Vécsey Károly aradi tábornok leszármazottja a napokban.

hirdetés

Fabényi Júlia, a Baranya Megyei Múzeumok Igazgatóságának vezetője pénteken Pécsen újságíróknak elmondta, hogy a mű egy olajtemperával kartonra festett mennyezettanulmány, amely 1896-1898 között vagy 1903-ban készülhetett. Feltételezik, hogy más részei más múzeumokban találhatók, de ezt még vizsgálni kell. A kép értéke 1,5-2,5 millió forint lehet.

Az igazgató kitért arra, hogy az Aradon 1849-ben kivégzett Vécsey Károly gróf leszármazottja, Vécsey Eszter két héttel ezelőtt kereste meg a múzeumot azzal, hogy a festményt szeretné ajándékba adni az intézménynek. Döntését pécsi kötődésével, valamint azzal indokolta, hogy a képet közkinccsé tenné.

Fabényi Júlia közölte: a mennyezettanulmányt tisztítják, újrakeretezik, a nagyközönség először december 16-án a Csontváry Múzeumban láthatja, néhány hónappal később pedig bekerül a Janus Pannonius Múzeum állandó kiállításának anyagába.

Az igazgató szavai szerint örömmel fogadták a gesztust már csak azért is, mert az ehhez hasonló felajánlások ritkák. A műkereskedelem biztosítja a magántulajdonban lévő műkincsek forgalmát, a tulajdonosok rendszerint pénzért válnak meg értékes tárgyaiktól, a múzeumnak azonban nincs forrása, hogy vásároljon.

Székely Bertalan (1835-1910) a 19. századi magyar festészet egyik kiemelkedő, európai rangú alakja volt. Az első, aki komoly művészi igénnyel kísérelte meg szintézisbe foglalni és kifejezésre juttatni a festészet csaknem minden műfajában az 1848 utáni erősen összetett és ellentmondásos magyar társadalom életérzését.

Történeti képein a szabadság bukásán érzett fájdalmat, portréival, aktjaival a 19. századi magyar szépségideált fogalmazta meg. Legismertebb képei: Önarckép, II. Lajos holttestének megtalálása, Dobozy és hitvese, Egri nők, Mohácsi vész, V. László, Zrínyi kirohanása. Falképei a pécsi székesegyházat, a tihanyi apátságot, a Mátyás-templomot és egyebek mellett a kecskeméti városházát is díszítik.