Szélerőművet fejleszt a PTE

Február 10-én, hétfőn Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora és az egyik komlói gépgyártó kft. ügyvezetője igazgatója együttműködési megállapodást írt alá, melynek értelmében a jövőben a kutatás-fejlesztés, technológia-transzfer és kutatási eredmények hasznosítása területén hatékonyan együttműködik az egyetem és a cég. Egy 50 kW-os kisüzemi szélerőmű fejlesztése lesz az első közös kutatás-fejlesztési projekt tárgya.

hirdetés

Bódis József az eseményen hangsúlyozta, hogy a  Pécsi Tudományegyetem a régió meghatározó szereplőjeként tovább kívánja erősíteni a vállalatokkal való kapcsolatrendszerét, együttműködéseinek amúgy is széles palettáját.

– Ez azért is fontos az egyetem életében, mert az már köztudott, hogy az idei évtől K+F területen az európai uniós források jelentős részét csak vállalati együttműködések révén lehet elnyerni, márpedig a PTE számára a továbbfejlődéshez elengedhetetlen, hogy minél magasabb arányban részesüljön az ilyen jellegű támogatásokból – tette hozzá a rektor. – Ugyanakkor azt gondolom, legalább ennyire lényeges, hogy a hallgatóink – különösen műszaki vonalon – magas minőséget képviselő vállalatoknál szerezhessenek gyakorlati tapasztalatot, így hasznosítva az egyetemen megszerzett elméleti tudást.

Lakics_alairas
Lakics Péter és Bódis Gyula

A “Feltaláló születik” innovációs ötletpályázatot már több ízben kiírta hallgatói számára az egyetem, melyen a Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Kar diákjai kiválóan szerepelnek minden alkalommal – legutóbb például egy gőzenergia-termelésről szóló pályázat kapott különdíjat. Tehát a hatalmas szellemi potenciál és a kreativitás megvan a pécsi műszaki kar hallgatóiban, azonban ezek eredményességéhez gyakorlati terepre is szüksége van a tanulóknak. Többek között ebben lenne partner a szélerőművekbe épített generátorok acélszerkezetű részegységeinek vezető európai gyártója

– A jelenlegi piaci helyzetben a további kitörési lehetőséget az innovációban, az önálló termékfejlesztésben látjuk – fogalmazott Lakics Péter, ügyvezető igazgató. – A következő időszakra a legfőbb célunk, hogy a beszállítócégből egy erőteljes kutató-fejlesztő tevékenységet végző, saját fejlesztésű termékeket előállító és értékesítő vállalkozássá transzformáljuk. Úgy gondoltuk, hogy ebben tudunk egymásnak kölcsönösen segíteni a Pécsi Tudományegyetemmel, hiszen a műszaki karon megtalálható a szellemi tőke, nálunk a gyakorlati tudás és tapasztalat – magyarázta az igazgató.

[box title=”Megújuló energia”]Az első közös kutatás-fejlesztési projekt tárgya egy 50 kW-os kisüzemi szélerőmű fejlesztése lesz. A szélenergia megújuló energiafajta, amelynek termelése környezetvédelmi és költségelőnyei miatt rohamos ütemben nő a világban, főleg Európában.[/box]