Szélsebesen juthatunk át Horvátországba

Új ellenőrzési rendszer, úgynevezett „kézből- kézbe” határforgalmi ellenőrzés várható a magyar-horvát államhatáron. Az autósoknak mindössze egyszer kell megállniuk, ugyanis a horvát és a magyar tisztviselők egy helyen, egy időben fogják végrehajtani az ellenőrzéseket.

hirdetés

A tervezett új határforgalom-ellenőrzés, az úgynevezett kézből-kézbe ellenőrzési rendszer jelentősen meggyorsítja a két ország közös határán átlépni szándékozók vizsgálatát, amelynek bevezetésére legkorábban Horvátország európai uniós csatlakozásával kerülhet sor.

Az ellenőrzés lényege, hogy a magyar és horvát rendőri szervek tisztviselői egymás mellett állva, egymást követve hajtják végre a személyek, az útiokmányok és a járművek ellenőrzését, így az utazóknak – mind kilépő, mind belépő irányban – csak egy alkalommal szükséges megállniuk.

A tervek szerint az új határforgalom-ellenőrzés a magyar oldalon, a schengeni forrásokból épült beremendi, illetve a szintén európai segítséggel felújított udvari és drávaszabolcsi közúti határátkelőhelyek területén történik, melynek helyszíneit az értekezlet tagjai közösen megtekintették. Ugyanezen változás várható a Magyarbóly Vasúti Határátkelőhely vonatkozásában is, ahol a település vasútállomásának területén történik majd az új ellenőrzés.

A magyar-horvát közös vízi járőrszolgálat gyakorlati kivitelezéséről is folytak egyeztetések.

A 2011. szeptember 1-én indított „Dunai határrendészeti együttműködés a magyar-horvát határon” című projekt keretében magyar-horvát rendőri közös kapcsolattartási szolgálati hely került kialakításra a Mohács Nemzetközi Határkikötő épületében. Itt várhatóan 2013. január 1-től magyar és horvát rendőrök közösen látnak el szolgálatot. Feladatuk lesz a két ország közötti rendészeti és bűnügyi információcsere, továbbá a más európai országokból érkező hasonló tárgyú megkeresések teljesítése.