Szeméttelepnek használják erdeinket

Heti rendszerességgel küzdenek az illegális hulladéklerakók felszámolásával a Pécs környéki parkerdőket fenntartó BIOKOM Kft.-nél. A társaság a közelmúltban megerősítette az erdőgondnoki szolgálatát, hogy elejét vegye a további szabálysértéseknek.

hirdetés

Mint azt lapunknak Szilasi Tamás, a BIOKOM Pécsi Városüzemeltetési és Környezetgazdálkodási Kft. parkerdei részlegvezetője elmondta, az utóbbi időszakban kiemelkedően sok tennivalójuk volt e területen. A társaság hetente kénytelen gondoskodni a parkerdeinkben lerakott háztartási hulladékok, építési törmelék okozta károk felszámolásáról.

Egy-egy alkalommal a gondnokok és az erdőjárók bejelentéseit követően több száz kilónyi szemetet szednek össze árkokból, bokrok alól, fák mellől. Szilasi Tamás szerint az utóbbi hónapokban ráadásul megszaporodtak az esetek. „Jellemző a tavaszi és őszi időszakra, hogy utánfutószámra hozzák a hulladékot az erdőbe. Sokszor az országút közelében rakják le a hulladékot, de szerencsére így könnyebb is lesz őket tetten érni” – így a szakember.

Mint megtudtuk, erdeink elrondítói sokszor a várostól pár száz méterre sem távolodnak el. Volt már rá példa, hogy a Mandulás környékén kellett összeszednie a szétszórt szemetet a BIOKOM-nak, a Malomvölgy környékén pedig rendszeresen gondozni kell a parkerdőt az állandó jelleggel feltűnő építési törmeléktől.

Szilasi Tamás elmondta még: mivel a probléma folyamatosan jelentkezik, megerősítették a gondnoki szolgálatot, s igyekeznek tetten érni a szabálysértőket. A közeljövőben, ha a helyzet változatlan marad, vagy rosszabbra fordul, a rendőrség segítségét is kérni fogják.