Szénbánya nyílhat a megyében

A mélyműveléshez kötődő szakmakultúra fenntartásának jelentőségéről és a hazai energiahordozók kiaknázásának fontosságáról beszélt Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a komlói vájáriskolában.

hirdetés

A tanév első hetében illusztris vendéget köszönthettek a Kökönyösi Oktatási Központ Szakiskolájában. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter abból az apropóból látogatott az egykori vájáriskolába, hogy több évtizedes szünet után idén szeptembertől újraindult a vájárképzés az országban.

A szakma alapjaival mindössze néhány napja ismerkedő tucatnyi vájártanulóval beszélgetve a miniszter kijelentette, nemzeti érdek, hogy ne hagyjuk kiveszni ezt az értékes és nagy hagyományokkal rendelkező mesterséget az országban. Ehhez pedig égető szükség van az utánpótlásra, hiszen az egykori szénbányászok már mind a nyugdíjaskorhoz közelítenek. A kormány célja pedig deklaráltan a hazánkban évszázadok óta folyó mélyművelésű bányászat szakmakultúrájának fenntartása, aminek érdekében egy fontos lépés volt a vájárképzés idei újraindítása több helyütt, így Komlón is.

A következő lépés a bányanyitás lesz. A miniszter szerint fontos, hogy Magyarország tudjon rendelkezni a saját természeti erőforrásaival, beleértve a szénvagyont is. Ez pedig azt jelenti, hogy lehetőséget kell teremteni a kitermelésre és az energetikai hasznosításra.

Ezzel egyetértett Polics József polgármester is, akinek választási programjában is kiemelt helyen szerepel a bányászat. – A pályájuk kezdetén járó fiataloknak a képzés befejezéséhez gyakorlati hely, bizonyítványszerzés után pedig munkahely fog kelleni. Az első lépést megtettük, elkezdtük kinevelni azokat a szakembereket, akik majd dolgozhatnak a bányákban. Három évünk van, amíg ők elhagyják az iskolapadot, addig a városban mindenkinek össze kell fogni, hogy elérjük a nem is annyira titkos célunkat, a bányászat újraindítását.